Ocelárna, která vyráběla ocel pro hitlerovská vojska, se otevřela turistům

Do ocelárny v hornorakouském Linci nemají přístup jen zaměstnanci, ale i turisté. Lidé tu mohou sledovat výrobní proces od získání surového železa po výrobu 400 různých druhů oceli. Podívají se také na vysokou pec i do multimediální expozice.

Ocelárna se nechvalně proslavila za druhé světové války, kdy nesla jméno Hermanna Göringa a nuceně nasazení v ní vyráběli ocel pro hitlerovská vojska. S historií se továrna vyrovnává ve speciálním muzeu.

Návštěvníky vozí areálem autobus. „Rozloha je 5,2 kilometrů čtverečních. Jde o největší průmyslový areál, vešlo by se sem vedle sebe 750 fotbalových hřišť,“ připomíná průvodkyně Helga.

Ocelárna v Linci je v současné době největším výrobním podnikem koncernu voestalpine na celém světě, ale i největším průmyslovým areálem v Rakousku. Pracuje zde 10 tisíc lidí, z toho 6 tisíc zaměstnanců pracuje na směnu.

Lidé se při prohlídce dostanou až k srdci ocelárny. „Jsme pár desítek metrů od vysoké pece. Jsme chráněni sklem, ale cítíme velké teplo. Kdo má štěstí, dostane se sem ve chvíli procesu takzvaného odpichu. Tehdy je vidět, jak rozžhavená hmota teče do struh. Ten proces trvá jen devadesát minut,“ popisuje průvodkyně.

Přímo u pecí se teplota pohybuje mezi šedesáti a sedmdesáti stupni Celsia. „Taviči jsou oblečení ve speciálních oblecích kvůli teplu. Když se ale dělá odpich, létají jiskry a je to nebezpečné,“ doplňuje průvodkyně.

Po prohlídce ocelárny mohou lidé ještě zavítat do návštěvnického centra a seznámit se více s historií podniku a produkty. „Návštěvnické centrum, takzvaný Svět oceli, je moderní budova uprostřed ocelárny. Dozvíte se něco o historii i o tom, jak ocel vzniká. Byl to příspěvek ocelárny v roce 2009, kdy se Linec stal městem kultury. Linec tím získal další atraktivitu, svědčí o tom 70 tisíc návštěvníků ročně,“ říká průvodkyně.

Ocelárna v Linci je největším průmyslovým areálem v Rakousku. Je otevřená i turistům, kteří tu mohou sledovat výrobní proces a prohlédnout si multimediální expozici

Budova návštěvnického centra vypadá jako periskop, který vykukuje z celého areálu. Nabízí vyhlídku na město a za hezkého počasí i na Alpy. Celá expozice má ve dvacet metrů vysoké věži šest pater. Návštěvníci si tu také mohou vzít do ruky a potěžkat materiály, které jsou potřeba pro výrobu oceli, vedlejší produkty i samotnou ocel.

Zajímavostí ocelárny v Linci je i to, že v současnosti se celosvětově pro výrobu oceli nejvíce využívá takzvaná LD technologie, kterou vynalezli v 50. letech minulého století právě v Linci.

autor: pfr
Spustit audio