Obrazy Aleše Slavíka, který využívá i techniky starých mistrů, zaplnily sál Staré radnice v Táboře

20. září 2024 15:24

Po pěti letech mají návštěvníci Husitského muzea v Táboře možnost znovu vidět díla výtvarníka Aleše Slavíka. Výstava se jmenuje Nová tvorba a muzeum ji uspořádalo k autorovým 75. narozeninám. Aleš Slavík využívá i malířské techniky starých mistrů, do svých obrazů přepisuje zprávu o věčném bytí.

Na plakátech a pozvánkách na výstavu se objevuje obraz s názvem Ztracená v čase. „To je takový symbol této výstavy, Ztracená v čase. Čas je pro nás moc zajímavá věc tím, jak strašně rychle utíká,“ říká Aleš Slavík.

Podle ředitele Husitského muzea a kurátora výstavy Jakuba Smrčky v sobě dílo Aleše Slavíka nese poselství prožívané mystické zkušenosti, ve které hraje hlavní roli prostor a právě i čas. „Ale nejenom ten krátký čas lidský, ale i čas kosmický. Ty postavy a situace vidíme v nějaké kosmické souvislosti, směřuje to k úplně zásadním okamžikům existence. Zrození nového života, zánik života, možná i přechod do nového života, naděje, odlesky nějaké touhy. To jsou všechno věci, které tady nacházíme a které mají vždycky přesah,“ podotýká.

Kromě pláten uvidí návštěvníci i deskovou malbu. Obrazy jsou nezřídka malovány na několik staletí stará prkna z historických podlah nebo třeba trámů. „Je tady ta struktura, použil jsem ty letokruhy, jak se říká,“ ukazuje Aleš Slavík.

Čtěte také

Některá díla doplnil nápisy v thébštině. „To se kdysi používalo, aby tomu lidé nerozuměli, to bylo tajné písmo. Mně se to líbí, protože si to lidé můžou vyfotit a pak si to najdou, můžou to rozluštit. Vždy je tam nějaké konkrétní sdělení. Nepoužívám to úplně všude, ale tam, kde se to hodí,“ vysvětluje autor.

Na jeho obrazech se často objevuje jasná tyrkysová modř, z dalších obrazů září třeba i zlato. „Ono to zasvítí a zesiluje to tu perspektivu,“ komentuje Aleš Slavík.

„Zároveň to upomíná na umění starých mistrů, od nichž se Aleš Slavík učí řemeslu. Ta zlatá se používá v určitém významu a je i tam často vidět struktura toho materiálu na deskové malbě. Záměrně se do toho ještě vyrývají linie, které ukazují nějakou architekturu nebo ornament, často to bývá velmi plastické a zlacené,“ dodává Jakub Smrčka.

Výstava obrazů Aleše Slavíka Nová tvorba bude v Gotickém sále Staré radnice v Táboře k vidění do 16. listopadu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související