O majáku, mrtvém hlídači a nevěrné ženě. Tajemný příběh lásky uprostřed divokého moře

26. únor 2023

Říkali mu mlčenlivý a také kulhavý Jones. Vedl tichý klidný život na majáku, kde mu celá léta dělal společnost jenom jeho pes. A dýmka. A potom se oženil, vzal si krásnou lodivodovu dceru Margueritu. Jejich láska uprostřed moře bude obklopena světlem, vysnila si.

Čtou: Jan Fišar, Eva Režnarová
Připravili: Zdeněk Milt, Jaromír Šlosar
Napsal: Karel Schulz
Zvukový mistr: Michael Tichý
Režie: Věra Pražáková
Natočeno: v roce 1992

Povídku O majáku, mrtvém hlídači a nevěrné ženě napsal spisovatel Karel Schulz.

Baladický a tajemný příběh o lásce uprostřed divokého moře vyšel v roce 1923 v knize s názvem Sever Jih Západ Východ, která kromě kratších a delších povídek obsahuje i básně.  Na pestrém souboru textů je patrné, že vznikaly v rané fázi poetismu.

Rozhlasová verze pochází z roku 1992, kdy povídku v ostravském studiu načetli Jan Fišar a Eva Režnarová.

Karel Schulz

Narodil se v roce 1899 v Městci Králové do navýsost kulturní rodiny. Dědeček Ferdinand byl literární kritik a spisovatel, teta Anežka kritička a libretistka, otec Ivan překladatel z angličtiny a severských literatur, maminka Jarmila, sestra pěvce Otakara Mařáka a neteř malíře Julia Mařáka, harfistka.

Karel Schulz začal studovat práva, později ale přestoupil na medicínu se specializací na psychiatrii. Publikovat začal už ve 20. letech. Debutoval v roce 1922 proletářským románem Tegtmeierovy železárny, o rok později mu vyšla sbírka básnických a prozaických textů Sever Jih Západ Východ, která korespondovala s estetikou avantgardního Devětsilu.

Schulz byl členem Devětsilu, ale byl z něj vyloučen poté, co ho Vladislav Vančura obvinil z toho, že se při psaní povídky Hughesův ústav až příliš inspiroval R. L. Stevensonem. Schulzovo avantgardní období skončilo nejen kvůli vyloučení z Devětsilu v roce 1926, ale i následkem autorovy konverze ke katolicismu, k níž došlo ve stejném roce.

V letech 1927 až 1930 působil v brněnské redakci Lidových novin, kde psal soudničky a divadelní a filmové kritiky. Po návratu do Prahy se stal parlamentním zpravodajem Lidových listů (1930–35) a poté vedoucím redaktorem Národní politiky (1935–42).

Na začátku 40. let vydal dva povídkové soubory – Peníz z noclehárny a Prsten královnin. Jeho nejznámějším dílem je historický román Kámen a bolest, což byl první díl zamýšlené a nedokončené trilogie věnované životu a dílu slavného italského sochaře a malíře Michelangela Buonarrotiho. Román vyšel krátce před autorovou smrtí v roce 1942.

Karel Schulz zemřel 27. února 1943, bylo mu necelých 44 let. Pochován je v Praze na Olšanech.

Dcera Karla Schulze Jiřina se provdala za spisovatele Josefa Topola. V rodinné literární a umělecké tradici pokračovali i jejich dva synové Jáchym a Filip.

Spustit audio

Související