Teorie podivnosti. Mladá vědkyně Ada řeší vztahy i podstatu světa v oceněném románu Pavly Horákové

10. březen 2023

Bystrá, vtipná až sarkastická intelektuálka Ada Sabová pracuje už deset let v Ústavu mezioborových studií člověka, přestože si není jista smysluplností jeho existence. Ráda spřádá nejrůznější teorie o fungování člověka ve společnosti. Všímá si věcí a jevů, které ostatní přehlížejí. Je stále nezadaná, a tak má dost času. Ale lásku hledá… Alespoň na chvíli. A navíc se pouští do pátrání po zmizelém synovi své kolegyně.

Účinkuje: Dana Černá
Připravili: Petra Lásková, Petr Turek
Napsala: Pavla Horáková
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Režie: Vladimír Rusko
Natočeno: v roce 2019

Román Teorie podivnosti, v němž vypravěčka štiplavě glosuje své pracovní, rodinné i vztahové problémy, napsala česká spisovatelka Pavla Horáková. Kniha poprvé vyšla v roce 2018, v následujícím roce za na ni autorka získala cenu Magnesia Litera v kategorii próza.

Z roku 2019 pochází také rozhlasová verze. V patnáctidílné četbě na pokračování účinkuje herečka Dana Černá.

Pavla Horáková

Pavla Horáková (1974) vystudovala překladatelství a tlumočnictví a serbistiku na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jak sama zdůraznila v jednom z rozhovorů, řemeslo, které se jí hodí při psaní vlastních knížek, se naučila při překládání beletrie.

„Když překládáte, nimráte se v textech, každou větu rozebíráte na nejmenší složky a znovu skládáte. Musíte si umět poradit se slovními hříčkami, s vtipy i se samotnou zápletkou, být věrným sluhou autora, nepoškodit ho. Člověka to naučí jazykové kázni.“

Pavla Horáková

Jako autorce jí pomohla také práce v rozhlase, kde několik let působila. „Práce pro rozhlas mě – doufám – naučila zbavit se manýr a květnatosti a jít skutečně k jádru sdělení, tak aby čtenář nebo posluchač sdělovanému rozuměl a aby se k němu sdělení dostalo bez nějakých schválností.“

Autorsky debutovala v roce 2010 detektivním románem pro mladé čtenáře Tajemství hrobaříků. V roce 2014 podle něj vznikla desetidílná rozhlasová četba. Následovali Hrobaříci v podzámčí a Hrobaříci a hrobaři. Pavla Horáková začala psát pro děti prý proto, že se obávala psát rovnou pro dospělé. Zpětně říká, že to byla asi trošku zbabělost.

Za svůj první román pro dospělé s názvem Teorie podivnosti získala v roce 2019 cenu Magnesia Litera za prózu. V roce 2021 jí vyšel druhý román Srdce Evropy.

Rozpracovaný má momentálně román, jehož děj se odehrává v 80. letech minulého století, tedy v době jejího dospívání, a divadelní hru zasazenou do roku 1912. A ve frontě čeká ještě román ze současnosti.

Své knihy píše dlouho, možná proto, že vše musí mít důkladně „vyrešeršované“, nikoli vycucané z prstu. A nijak ji to prý neznervózňuje, bestseller Teorie podivnosti měla rozepsaný dvě dekády.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.