Svatopluk Čech: Biskup. Humorná povídka o dvou labužnících a jedné záměně

19. únor 2023

Jistý pan Rosol, hospodářský příručí na jednom odlehlém kapitulním statku, býval v mládí romantik, duše jemná, citlivá a poetická. Hrával na kytaru, četl básně, snad i sám veršoval, ale s věkem už má raději jiné požitky. Zejména ty, co tak pěkně voní z kuchyně. Stejné hodnoty vyznává i jeho nový nadřízený, správce Kestřánek. A konflikt je na světě…

Čte: Stanislav Šárský
Připravili: Zdeněk Milt, Dagmar Joklová
Napsal: Svatopluk Čech
Zvukový mistr: Tomáš Hanzl
Režie: Petr Lokaj
Natočeno: v roce 1993

Humornou povídku o dvou labužnících a jedné záměně napsal Svatopluk Čech. Pojmenoval ji Biskup. A že má toto slovo dva významy, asi netřeba připomínat…

Rozhlasová verze povídky pochází z roku 1993, kdy text načetl herec Stanislav Šárský.

Svatopluk Čech

Svatopluk Čech se narodil v roce 1846 v Ostředku u Benešova, kde jeho otec pracoval jako hospodářský účetní. Dětství prožil na různých místech středních, respektive severních Čech. Gymnaziální studia započal v Litoměřicích, pokračoval pak v Praze.

Už jako středoškolák začal psát a publikovat v nejrůznějších studentských časopisech. V roce 1868 přispěl do almanachu Ruch, čímž se zařadil po bok vlastenecky smýšlejících a tvořících kolegů literátů označovaných jako národní básnická škola ruchovců.

Svatopluk Čech (1846 - 1908), spisovatel, na hrobě portrétní socha od Jakuba Obrovského

Po maturitě studoval práva, pražskou právnickou fakultu absolvoval v roce 1869. Vystudovaným oborem se i živil a vedle toho se věnoval spisovatelské a novinářské kariéře. Jako redaktor působil například v časopisech Lumír a Světozor nebo v Národních listech.

Svatopluk Čech – ač velký vlastenec – velmi rád cestoval a poznával cizí kraje. Navštívil Krym, Kavkaz, Cařihrad, procestoval Chorvatsko, Dánsko, pobyl v Itálii, ve Francii… Poznával ale také svoji rodnou zemi, v roce 1886 například jižní Čechy. Zemřel v roce 1908 v Praze, bylo mu 62 let. Pohřben je na Vyšehradě.

Mezi nejvýznamnější díla Svatopluka Čecha patří příběhy o panu Matěji Broučkovi, typickém měšťákovi, který se jednou octne na  Měsíci a podruhé v 15. století. Obě broučkiády vyšly v roce 1888.

V roce 1879 vyšlo poprvé v Květech Ve stínu lípy, cyklus malých příběhů vyprávěných několika venkovany. V roce 1895 vyšla sbírka básní Písně otroka, která byla velice populární nejen v době svého vzniku, ale čtenáři se k ní často vraceli i v dobách triumfu, nebo naopak ohrožení své vlasti.

Spustit audio

Související