Nový visutý most roste mezi Hlubokou a Týnem nad Vltavou. Nad rybníky přenese horkovod z Temelína

9. prosinec 2022 08:23

Připravovaný horkovod z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic musí na své 26 kilometrů dlouhé trase překonat několik překážek. Jednou z nich je přírodní biotop mezi rybníky Pěnský a Křivonoska u Hluboké nad Vltavou. Technici tam právě instalují přes 113 metrů dlouhý visutý most.

„Aktuálně máme hotové betonové konstrukce, což jsou dva pylony o výšce sedmnácti a půl metru. K tomu jsou dva kotevní bloky a je to spojené visutými lany,“ popisuje stavbu u hlavní silnice z Hluboké do Týna nad Vltavou koordinátor za skupinu ČEZ Petr Průka.

Rozpětí mostu je 110 metrů. „Překonává nivu Pěnského rybníka, což je významný krajinný prvek. Na lanech je zavěšená mostovka, ocelová konstrukce. V minulém týdnu jsme instalovali visutá lana, před dvěma dny jsme zahájili montáž samotné mostovky, kterou postupně zavěšujeme od středu mostu směrem ke krajům,“ dodává.

Na místě teď pracují těžké jeřáby o váze několika desítek tun, které jsou schopné vynést svá ramena až do výšky šedesáti metrů. Mostovka bude maximálně osm metrů nad terénem. „Horkovod odsud pokračuje směrem na Munice, obchází je a okolo vlakového nádraží v Hluboké nad Vltavou a rozvodny Dasný se vrací zpátky k Českým Budějovicím,“ uvádí Petr Průka.

Čtěte také

Horkovod měl být původně hotový už zhruba před dvěma lety. Stavbu ale zbrzdil krach firmy Tenza, která vyhrála původní tendr na zhotovitele. „Je položeno 22 z celkových 26 kilometrů. Počítáme, že první dodávky temelínského tepla by do Českých Budějovic měly směřovat v topné sezoně 2023/24,“ říká mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

Přesně tak se zahájením dodávek počítá i českobudějovická radnice. Teplo z Temelína by mělo pokrýt asi 30 procent spotřeby krajského města. „Je to v podstatě další věc, která nám může zajišťovat to zelené teplo, které bude dlouhodobě cenově stabilní. Ukazuje se, že benefit v dlouhodobé perspektivě bude možná ještě větší, než jsme čekali,“ připomíná jihočeský hejtman a městský radní Martin Kuba.

Kromě mostu u rybníků Pěnský a Křivonoska vzniknou na trase horkovodu poblíž Hluboké nad Vltavou ještě další dva mosty.

Spustit audio

Související