Geologové ukončili první fázi průzkumů podloží u Temelína. ČEZ tam chce postavit malý reaktor

2. prosinec 2022 16:50

Výstavbu malého modulárního reaktoru plánuje společnost ČEZ u Jaderné elektrárny Temelín. Má být velký jako fotbalové hřiště. Geologové proto teď zkoumají podloží a horninové složení. V pátek ukončili po několika týdnech první fázi vrtů.

„Toto je zdroj seismických vln. Je to vibrační zařízení, které dělá údery do země, a na profilu, který máme vytyčen a kde máme snímače po pěti metrech, se registruje odezva,“ ukazuje na poli pár desítek metrů od Jaderné elektrárny Temelín Oldřich Levý, ředitel divize geologie a geofyziky společnost Inset.

Geologové zkoumají podloží u Jaderné elektrárny Temelín kvůli stavbě malého modulárního reaktoru

Pro průzkum je určená plocha o rozloze 500 krát 1000 metrů. „Náš průzkum je zaměřen především do hloubky třiceti metrů, ale budeme hodnotit horninový masiv až do sta i více metrů. Tady je to monotónní, všechno jsou to staré pararuly, vlastně jeden horninový typ,“ popisuje Oldřich Levý.

Právě detailní zkoumání podloží je nutné pro budoucí výstavbu malého modulárního reaktoru v této lokalitě. „Výstupem našich měření bude i posouzení technologických záležitostí, to znamená, jak náročné budou zemní práce, rozpojitelnost hornin, kde se vyskytují zcela kompaktní tvrdé bloky a kde naopak budou práce snazší. V každém případě, reaktor tady je možné postavit, jde o to, jaké budou technické podmínky realizace a kam případně umístit jednotlivé objekty,“ dodává Oldřich Levý.

Čtěte také

Jak uvádí člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek, malý modulární rektor je vlastně zmenšeninou klasického velkého reaktoru. „To slovo modulární znamená, že u části technologie se předpokládá výroba ve výrobních závodech, odvoz na místo určení a potom montování komponent tak, aby výroba mohla být opakovaná. Využívalo by se dílenské zpracování,“ upřesňuje.

Výstavba modulárního reaktoru je v plánu zhruba za deset až patnáct let. „Většina těch firem prochází licenčními procesy ve svých státech a připravuje ty projekty. Pak bude velmi důležité, jak rychle to dokážeme překlopit na evropské a české parametry. Právě tyto malé modulární reaktory budou do budoucna mnohem lacinější a flexibilnější. Pro Jihočeský kraj to může znamenat, že tu vznikne centrum, kde budou inženýři, technici, a přinese to sem velkou zaměstnanost,“ připomíná hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Temelín je jedinou českou lokalitou, která je zatím schválená pro stavbu malého modulárního reaktoru.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související