U silnice mezi Budějovicemi a Týnem opět pracují bagry. Začala dostavba horkovodu z Temelína

12. duben 2022 14:24

Horkovod z Jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic se po několika měsících opět staví. Miliardovou zakázku původní vítěz tendru, firma Tenza, před rokem opustil kvůli platební neschopnosti a zanechal na stavbě stovky metrů potrubí. Loni vyhlásil úpadek a od smlouvy odstoupil. Vítěz nové soutěže by měl potrubí dokončit tak, aby krajské město mohlo dodávky tepla začít využívat příští rok na podzim.

„Aktuálně se pracuje u Českých Budějovic i u Hluboké nad Vltavou. Běží stavební práce na dvou čerpacích stanicích, což jsou stanice, které zajistí oběh vody mezi Temelínem a Českými Budějovicemi,“ popisuje mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták.

„Dokončeno je 15 z celkových 26 kilometrů horkovodu, to znamená, že aktuálně zbývá dokončit 11 kilometrů. Probíhají zemní práce, jde v podstatě o výkopy, do kterých se potom uloží potrubí,“ dodává.

Teplo z Temelína do budoucna pokryje zhruba 30 procent spotřeby Českých Budějovic. První dodávky měly původně začít proudit už loni na podzim. Podle primátora Jiřího Svobody město se zpožděním nepočítalo. „Pro nás to samozřejmě znamená další náklady navíc do uhlí. Za současné situace je teplo z Temelína pro České Budějovice tou nejekonomičtější variantou,“ připomíná.

Čtěte také

Nový tendr vyhrálo sdružení firem ELTE a Energie stavební a báňská. Druhá jmenovaná figurovala v kauze bývalého šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. Krajský soud v Praze jí nedávno v odvolacím řízení potvrdil peněžitý trest bezmála pět a půl milionu korun a tříletý zákaz účasti ve veřejných zakázkách.

Mediální zástupce společnosti Karel Samec uvádí, že tato skutečnost stavbu horkovodu nijak neohrozí a nemá na projekt žádný vliv. „Energie stavební a báňská společně se svým partnerem v dodavatelském konsorciu, kterým je společnost ELTE, dostojí v rámci této zakázky všem svým závazkům v souladu s podepsaným kontraktem. Se závěry odvolacího soudu a rozsudku se Energie stavební a báňská neztotožňuje a považuje jej za nespravedlivý,“ uvádí.

Dostavba horkovodu, který přivede teplo z Temelína do Českých Budějovic, vyjde na bezmála 1,7 miliardy korun. Jaderná elektrárna už více než dvacet let teplem zásobuje také přilehlý Týn nad Vltavou.

Spustit audio

Související