Most nad dálnicí D3 u Chotýčan padl. Dělníci ho zbourali během jediného dne

21. listopad 2022 08:34

Několik dní trvající přípravy na demolici mostu nad dálnicí D3 u Chotýčan na Českobudějovicku nezhatilo ani nepříznivé zimní počasí. Stavaři zahájili náročnou technickou operaci přesně podle plánu. Most se boural kvůli výstavbě odpočívadel v obou směrech, demolice si vyžádala úplnou uzavírku dálnice. Dělníci museli vše zvládnout za necelých dvacet hodin.

„Dva velké bagry rozpojují nosníky, ze kterých je vyskládaný most. Až to dokončí, přijdou na řadu hydraulické nůžky, které začnou jednotlivé části oddělovat,“ popisoval přímo na místě Daniel Houštecký ze stavební firmy.

Pod původním mostem na povrchu dálnice během demolice leželo poměrně velké množství písku. „To je ochranná vrstva stávající vozovky. Je tu relativně nová dálnice, takže zajišťujeme, že nosníky, které se zřítí, nepoškodí povrch,“ vysvětlil Daniel Houštecký.

Starý most padl během jediného dne. Lidé, kteří jezdí z Chotýčan k obci Kolný, se teď přes dálnici dostanou díky novému mostu. „Výstavba nového mostu začala v únoru a skončila zhruba před dvěma týdny. Tím byla podmíněna demolice stávajícího mostu,“ dodal Daniel Houštecký.

Odpočívadla v obou směrech dálnice, kvůli kterým se starý most boural, budou mít parkoviště pro stovky osobních i nákladních aut. Projekt vyjde na více než 430 milionů korun a hotový by měl být na konci léta příštího roku.

„Nedílnou součástí odpočívadel na obou stranách se stanou samozřejmě benzinové pumpy, na obou stranách také vzniknou dětská hřiště s odpočinkovými zónami a počítá se i s kontrolními stanovišti pro policii,“ upřesnil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Ředitelství silnic a dálnic zároveň předpokládá, že do konce roku bude v místě znovu nutná drobná uzavírka kvůli dalšímu odstřelu skal.

Spustit audio

Související