Nové parkovací zóny v centru Prachatic kritizují někteří podnikatelé

7. leden 2020 07:41

Na dva tábory rozdělují obyvatele Prachatic nové parkovací zóny v centru města. Mají zajistit menší provoz v okolí náměstí i víc míst pro lidi, kteří v centru žijí. Radnice je zavedla v prosinci a od ledna už nedodržování přestala tolerovat.

Vedení města hájí nová pravidla například tím, že stará regulace parkování neodpovídala platné legislativě.

„Vyhláška, podle které se postupovalo, platila více než 21 let a samozřejmě už neodpovídala současnému stavu, kdy doprava v centru houstla a nedalo se tu projet,“ popisuje Luboš Kvasnička, vedoucí odboru komunálních služeb a dopravy městského úřadu.

Na náměstí a v okolí se tak objevily značky s modrou a zelenou barvou. „Modrá zóna je určená pro rezidenty, tedy osoby s trvalým pobytem v centru města, zelená zóna je pro abonenty, tedy vlastníky provozoven a nemovitostí,“ vysvětluje Luboš Kvasnička.

Rezidenti nově platí za parkování 1200 korun na 12 měsíců, abonenti pět tisíc korun. Od poplatku jsou osvobozeni držitelé průkazu ZTP.

Čtěte také

V rámci opatření radnice zakázala i parkování v některých ulicích. „Týká se to ulice Horní, Poštovní a Věžní a je to z toho důvodu, že tyto ulice jsou velmi úzké a kapacitně v nich nelze zřídit parkovací stání s tím, aby ještě vedle zůstal volný jízdní pruh podle zákona,“ uvádí Luboš Kvasnička.

Další novinkou je omezení vjezdu pro zásobování. To vadí například Anně Štampachové, která v centru města provozuje obchod s textilem. Její dodavatelé si podle ní nemůžou naplánovat konkrétní čas, kdy přijedou. „Když to město stanovilo od 10 do 13 hodin, mělo se nejdřív podnikatelů zeptat, měli nás svolat a zeptat se na názory. To mi na tom vadí,“ říká.

Podle Luboše Kvasničky ale naopak někteří obyvatelé novinku hodnotí pozitivně. Radnice teď chce situaci podrobně monitorovat. Případným změnám se nebrání.

Spustit audio

Související