Na nová pravidla parkování v centru města si musí zvykat obyvatelé Prachatic

2. leden 2020 08:19

Nové nařízení regulující parkování platí v Prachaticích. V centru města vymezuje mimo jiné parkovací zóny pro abonenty a rezidenty a také stanovuje nový zákaz vjezdu pro zásobování.

Nařízení platí už od prosince, ale první měsíc nechala radnice jako zkušební, aby si obyvatelé na novinku zvykli. Od úterý 2. ledna už ho řidiči musí dodržovat bez výjimek.

Pro rezidenty se toho podle vedoucího odboru komunálních služeb a dopravy prachatického městského úřadu Luboše Kvasničky moc nemění. „Největší změnou je to, že vydání parkovací karty je zpoplatněné, na což nebyli doposud zvyklí. Asi ve třech ulicích se navíc nyní nesmí stát vůbec,“ uvádí.

„Nově se pro někoho může zdát výhodou, že vydáváme přenosnou parkovací kartu. Vlastníkům provozoven v centru pak už nebudeme vydávat zásobovací kartu, ale nahradí ji karty abonentské, se kterými mohou stát pouze na místech k tomu určených,“ dodává.

Čtěte také

O parkovací kartu je možné požádat na odboru komunálních sužeb a dopravy městského úřadu v Prachaticích. Rezidenti zaplatí 1200 korun na 12 měsíců, abonenti 5 tisíc korun. Držitelé průkazu ZTP jsou od poplatku osvobozeni.

Nově je stanoven i čas pro zásobování. Zásobování je povoleno po celý den mimo dobu od 10 do 13 hodin.

Hlavním důvodem k takové regulaci parkování v centru města bylo podle Luboše Kvasničky vytvoření předpisu v souladu se stávající platnou legislativou. Dosud město postupovalo podle vyhlášky platné více než 21 let. „Dalším důvodem byl i současný trend nárůst dopravy v centru města,“ doplňuje.

Spustit audio

Související