Noční běžec. Příběh o rozpadu manželství a nočních útěcích před nespavostí a vzpomínkami

28. květen 2023

Hlavnímu hrdinovi povídky Noční běžec se rozpadlo manželství a on svým dvěma malým synům neumí vysvětlit, proč už nežije s jejich matkou. A neumí to pořádně vysvětlit ani sám sobě. A tak každý večer obouvá tenisky, aby utekl své bolesti. Stejně jako to v době rozvodu dělala jeho matka…

Čte: Michal Štěrba
Napsal: Jan Sojka
Dramaturgie: Dominik Mačas
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Vít Malota
Premiéra: 14. 9. 2021

Příběh muže, který řeší problémy během a v noci utíká před nespavostí a bolavými vzpomínkami, napsal současný plzeňský autor Jan Sojka.

Povídka vyšla v knize Rodina a jiné regály. Texty, které v ní najdeme, vznikly v první polovině roku 2020, tedy na začátku koronavirové pandemie. Koronavirus a vynucená karanténa se v jednotlivých příbězích objevují, ale ne násilně a prvoplánově. Spíše jako něco, co dostalo lidi do situací, které dosud neznali, a tak začínají bilancovat a možná i přehodnocovat své dosavadní životní jistoty.

Rozhlasovou podobu dostal Noční běžec v roce 2021. Text v plzeňském rozhlasovém studiu načetl herec Michal Štěrba.

Jan Sojka

Jan Sojka (1973) vystudoval bohemistiku a historii, učí na střední průmyslové škole v Plzni. Píše prózu a poezii.

Jan Sojka

Vydal například novelu Rok bez února (2007) či soubor Povídky o lovcích a venuších (2014). S profesí kantora se pokusil vyrovnat v románu Učitel je ve třídě sám (2018).

Za sbírku Sesuv noci (2019), která byla přeložena také do francouzštiny, obdržel literární Cenu Bohumila Polana. Stejné ocenění získal i v roce 2007 za svoji básnickou sbírku Směr spánku. Jeho zatím poslední knížkou je povídkový soubor Rodina a jiné regály (2020).

Jan Sojka je zakladatelem a stálým členem nonkonformního souboru Antidivadlo, které své kusy uvádí na scéně plzeňského Divadla Dialog.

Spustit audio

Související