Případ pro exorcistu. Komisařka Výrová vyšetřuje vraždu mladé dívky. Stala se obětí vymítání ďábla?

26. květen 2023

Ve vsi nedaleko Olomouce je v kostele na oltáři nalezeno tělo mrtvé Veroniky. Je do vraždy mladé dívky zapleten místní kněz? Stala se obětí vymítání ďábla? Nebo je to jinak? Stopy nečekaně vedou i k olomoucké univerzitě. Případ se komplikuje a přibývají další mrtví…

Čte: František Strnad
Napsal: Michal Sýkora
Dramaturgie: Petra Ševců, Jan Sulovský
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v roce 2013
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Neobvyklý případ vyšetřuje komisařka Marie Výrová. Zdá se, že Veronika je obětí rituální vraždy spojené s vymítáním ďábla. Nebo se tak někdo jenom snaží zmást vyšetřovatele?

Detektivka Případ pro exorcistu je prvotinou současného českého autora Michala Sýkory. Vyšla v nakladatelství Paseka v roce 2012. O tři roky později podle ní Česká televize natočila stejnojmennou třídílnou minisérii, v níž komisařku Výrovou ztvárnila herečka Klára Melíšková.

Desetidílná rozhlasová četba na pokračování vznikla v roce 2013. Detektivku v olomouckém rozhlasovém studiu načetl herec Národního divadla moravskoslezského František Strnad.

Michal Sýkora

Michal Sýkora (1971) je literární vědec, pedagog a spisovatel. Přednáší dějiny literatury na Univerzitě Palackého v Olomouci. Je mimo jiné autorem románů Případ pro exorcistu, Modré stíny a Pět mrtvých psů, na jejichž základě vznikl úspěšný televizní cyklus Detektivové od Nejsvětější Trojice, v němž detektivům šéfuje osobitá vyšetřovatelka Marie Výrová.

Michal Sýkora

Podle všech tří románů vznikly postupně i rozhlasové četby na pokračování. Podle románu Ještě není konec natočil režisér Viktor Tauš další televizní minisérii s názvem Vodník.

„Nemám rád adaptace románů, které jsou pouhou ilustrací textu. Líbí se mi, když filmaři do zpracování vnesou nějaký osobitý pohled, interpretaci optikou svého stylu. Z tohoto hlediska musím říct, že jsem měl obrovské štěstí jak na osobu scenáristy, tak i na oba pány režiséry, protože jsou všichni tři velmi výrazné tvůrčí osobnosti. Jako autora mě baví dívat se na to, jak mé romány vnímají, co v nich považují za podstatné, co opomíjejí a co v nich zdůrazňují,“ nechal se v jednom z rozhovorů slyšet Michal Sýkora.

Jeho zatím poslední knihou s Marií Výrovou v roli vyšetřovatelky je soubor tří rozsáhlejších povídek vydaných v roce 2020 pod názvem Nejhorší obavy. I podle nich vznikly rozhlasové četby na pokračování.

Spolu s Petrem Jarchovským napsal Michal Sýkora scénář k televizní minisérii Pozadí událostí, kterou Česká televize odvysílala v loňském roce. Ve svých odborných pracích se Michal Sýkora věnuje hlavně britským detektivkám a moderní próze.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.