Nikdy jsem nebyl v kempu, všechny noci jsem prospal venku nadivoko, vypráví cestovatel Jan Helm

22. květen 2021

Od počátku 90. let podniká cesty po Evropě. Na kole. Jihočech Jan Helm tak dojel třeba do Skandinávie, Itálie, na Balkán či Pyrenejský poloostrov. Najezdil desetitisíce kilometrů a zážitků má na rozdávání.

Na první výpravu se vydal v roce 1993. „Kola tenkrát nebyla běžně k dostání, takže jsem na něj čekal. Koupil jsem nejlevnější brašny, které jsem sehnal, a objel jsem republiku. Trvalo to deset dní, průměr byl přes 150 kilometrů denně,“ vypráví.

Poté vyrazil už lépe vybaven do Itálie a brzy ho napadlo jet na sever za polární kruh. „To je taková meta dálkových cyklistů. Na téhle cestě jsem strávil šedesát dní,“ říká.

Další výpravy na sebe nenechaly čekat. Jan Helm vždy jezdil jen na kole. „Já jsem vždycky vyjížděl od baráku, nikdy jsem se ničím nikam nedovezl. Třeba jsem také nikdy nebyl v kempu, všechny noci jsem prospal někde venku, jak se říká nadivoko, a nemůžu říct, že bych s tím měl někdy problém,“ popisuje.

Čtěte také

Za svou nejslabší stránku označuje komunikaci. „Ve škole jsem se cizí jazyky nenaučil, takže to mixuju. Ten, kdo se se mnou domluví, musí zvládat němčinu, angličtinu, francouzštinu, protože já mu to všechno namixuju. Třeba v Itálii jsem ale narazil na stejně starého Itala, který neuměl nic, takže tam jsme si malovali klackem do písku. Když se chce, tak to vždycky jde,“ směje se.

Jan Helm se cítí se být Krumlovákem, ale řadu let už žije v Českých Budějovicích. Velký sportovec, fotograf a dobrodruh svého času pracoval i v médiích a v současné době je plavčíkem na českobudějovické plovárně. Rozhovor s ním si poslechněte v cyklu Jihočeši.

Spustit audio

Související