Nevěsty si stále častěji nechávají šít šaty na míru a už nechtějí načančané svatby, říká návrhářka

7. leden 2020

Zimní plesy a letní svatby nejvíc zaměstnávají módní návrhářku Terezu Sabáčkovou. Před těmito událostmi přichází do jejích ateliérů v Českých Budějovicích a Praze mnoho žen, které touží po speciálních šatech na míru.

Módní trendy se podle Terezy Sabáčkové objevují v Čechách později než v některých jiných zemích a vydrží dva až tři roky. „V Čechách jsme konzervativnější, takže změny nejsou tak dramatické. Letos u nás určitě ještě bude trvat trend šatů s krajkami a transparentními látkami,“ říká.

V posledních letech si totiž Češky oblíbily šaty, které jsou ženské, ctí siluetu a odhalují kousky kůže tak, aby to slušelo každé nositelce. „Jsou něžné a romantické díky krajce, zároveň díky transparentním látkám nepůsobí vulgárně. Jsou nadčasové. I kdyby to nebyl aktuální trend, bude je určitě nosit spousta žen,“ dodává Tereza Sabáčková.

Postupně se ale podle ní začíná prosazovat větší jednoduchost se zvláštními výstřihy. „Hranatější výstřihy nebo dlouhé výstřihy do véčka, které krásně tvarují postavu. Poslední roky se dává do hodně hlubokých výstřihů transparentní látka, takže šaty dobře drží a opět nepůsobí vulgárně,“ popisuje návrhářka.

Zásadní je typ postavy, ne trendy

Zásadnější než trendy však pro ni je to, pro koho šaty šije. „Vždycky pracuji se zákaznicí, aby se ona cítila v šatech dobře. Nemá smysl držet se trendů za každou cenu. Velmi důležitý je typ postavy, protože šaty mohou postavu krásně zdůraznit, nebo jí naopak hodně uškodit,“ připomíná.

Tereza Sabáčková pochází z Českých Budějovic, ateliér má v rodném městě i v Praze. Velký rozdíl nevidí. „Ženy v Českých Budějovicích i v Praze chtějí být nejkrásnější a oslnit, takže v podstatě řešíme stejné věci,“ komentuje.

Módní návrhářka Tereza Sabáčková (ve fialových šatech uprostřed) na přehlídce svých modelů

„Je ale pravda, že v Praze je přeci jen víc návrhářů a víc možností. Zákaznice také mají víc zkušeností a jsou si vědomy, že ušití šatů na zakázku, na míru, kdy se o vás návrhář opravdu stará, je služba, která stojí víc peněz než třeba objednání šatů na internetu. I v Budějovicích se ale vnímání ceny zlepšuje,“ doplňuje.

Proměnu vidí také ve vztahu k půjčování šatů. „Dřív se svatební šaty prakticky jen půjčovaly a šaty na plesy se víc šily. Teď bych se řekla, že se to srovnává. Nevěsty si nechávají víc šít na míru, protože ceny půjčovného se navýšily a navíc chtějí šaty, které jsou skutečně pro ně a ve kterých se budou cítit dobře,“ vysvětluje.

Svatební šaty bývají často vnímány tradičně a konzervativně, ale podle Terezy Sabáčkové nabízí i prostor pro experimentování. „Už to není o té načančanosti, svatby jsou teď tematické a snoubenci chtějí, aby byly v jejich duchu. Upouští se tedy od tradičních postupů, obřady se dělají venku, v lese, u rybníka a všechno je to propojené,“ připomíná.

Čtěte také

Šaty na svatební obřad tak přestávají být za každou cenu tradiční. „Dnes je hodně oblíbený boho styl, který je uvolněný, pracuje s výšivkami, krajkami, jemnými splývavými látkami, přírodními motivy,“ dodává Tereza Sabáčková.

S realizací jejích návrhů jí pomáhá tým švadlen a má i tým spolupracovníků pro přehlídky. Návrhářka navíc pracuje s látkami, pro které jezdí až do Dubaje. „Tam je krásný výběr krajek a látek, jaké v Čechách neseženu. Přináší to příležitost udělat šaty, které tady nikdo nemá,“ vysvětluje.

Modely Terezy Sabáčkové už oblékly i mnohé známé ženy, herečky, zpěvačky, moderátorky i držitelky titulu Miss. Pro návrhářku je to důležité. „Je to nejlepší způsob, jak ty šaty ukázat, a není lepší reklama, než když je lidé vidí v časopisech nebo na fotografiích na internetu. Pro práci návrhářky je spojení s celebritami důležité, a proto je potřeba i mít ateliér v Praze,“ uzavírá.

autoři: Radim Bártů , Andrea Poláková
Spustit audio

Související