Šaty české návrhářky oblékla hraběnka Sophie na královskou svatbu

21. červen 2016

Kolekci na jaro a léto 2016 představila na Moda Fashion Days v Českém Krumlově módní návrhářka Taťána Kovaříková. Lidé viděli modely v černé a bílé, ale také v korálové, oranžové i lososové barvě.

„Ráda používám černou, tím jsem už docela známá, ale vedle toho jsem zvolila různé odstíny od červené přes lososovou až k oranžové. Modely mají jednoduché ženské tvary a u některých jsem použila sponu se zapínáním na boku,“ popisuje Taťána Kovaříková.

Ta měla k profesi módní návrhářky nakročeno už od dětství. „Moje maminka se vždycky ráda pěkně oblékala, měla švadlenu a nechávala si šít. V našem domě na půdě byla truhla se starými šaty a já ji milovala. Dokonce jsme několik šatů rozstříhala v domnění, že je vylepším. Tohle všechno mě nějak k té profesi přivedlo,“ vzpomíná.

Čtěte také

Jeden její model se proslavil v loňském roce. Ušila totiž šaty pro snachu královny Alžběty, hraběnku Sophii, která si je oblékla na královskou svatbu ve Švédsku. „Byl to obrovský úspěch, myslím, že na to nezapomenu do konce života,“ komentuje Taťána Kovaříková.

K úspěchu podle jejích slov pomohla souhra několika šťastných okolností. „Hraběnka Sophie byla na návštěvě v Praze a my jsme jí předváděli naši kolekci. Pak jsem jí dala darem šaty, ale vůbec jsem netušila, že si je vezme na obrovskou událost - švédskou královskou svatbu. Šifonové šaty z holubičí šedi jí moc slušely a fotky obletěly svět,“ dodává návrhářka.

A jakou radu má pro obyčejné ženy, které nemohou pro každou příležitost pořizovat nový model a stále obměňovat šatník? „Říká se, že když nějaký kus oblečení nevezmete na sebe dva roky, měli byste se ho zbavit. Myslím, že je dobré se tím řídit. Jinak doporučuji kombinovat oblíbené kousky vždycky s něčím novým, co model ozvláštní,“ říká návrhářka, která už nyní připravuje kolekci na podzim a zimu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.