Nestrašte, ale včas stanovte pravidla, radí rodičům prvňáčků dětská psycholožka

30. srpen 2022

Mnohé děti se do školy těší, mnohé ale touží, aby prázdniny nikdy neskončily. Proč pocity hrůzy ze začátku nového školního roku zažívají i žáci, kteří jsou ve školních povinnostech úspěšní? O tom mluvila ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice dětská psycholožka Edita Nevoralová.

Obavy z nástupu do školy mohou mít i děti, které jí ještě ani neznají, tedy budoucí prvňáčci. Psycholožka rozhodně varuje před strašením. „Mnohokrát jsem zaslechla věty jako: Počkej na tu školu, oni tě tam vychovávají, to teprve zažiješ. Takto vůbec není vhodné mluvit, dítěti snižujeme sebehodnotu a kazíme jeho pozitivní očekávání,“ říká.

Dětská psycholožka Edita Nevoralová

Před začátkem školního roku bychom podle ní spíše měli dětem připomínat třeba to, že si najdou nové kamarády. Důležité je vykreslit takovou představu o škole, aby se do ní dítě těšilo.

Po několika prvních dnech přesto může přijít rozčarování. „To může samozřejmě vznikat z mnoha různých důvodů, ale ze zkušenosti vím, že většinou je problémem to, že dítě není připravené dodržovat pravidla,“ vysvětluje Edita Nevoralová.

„Proto považuji za velmi vhodné, aby už v předškolním věku rodiče s dítětem mluvili o pravidlech, aby stanovili nějaká pravidla, která budou důsledně vyžadována. Přece jenom škola je o pravidlech,“ doporučuje.

Důležité je podle ní už před nástupem do první třídy vyžadovat především základy slušného chování. „To znamená pozdravit, poděkovat, poprosit. Pak je dobré pozorovat, jak se dítě chová v kontaktu s vrstevníky, mělo by být schopné přijmout i jiný názor než svůj a přiměřeně reagovat, aby nedošlo hned na začátku školního roku k nějakým nedorozuměním,“ dodává.

Celý rozhovor o tématu „Když se dětem nechce do školy“ s dětskou psycholožkou Editou Nevoralovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související