Nejznámější skladbou legendárního bubeníka Tita Puenteho je Oye Cómo Va, proslavená Carlosem Santanou

14. duben 2023

20. dubna 2023 uplyne sto let od narození legendární osobnosti latinsko-americké hudby, perkusisty, vibrafonisty, hráče na bubínky timbales i kapelníka Tita Puenteho. Narodil se jako Ernesto Antonio Tito Puente v New Yorku, v Harlemu, rodičům, kteří se přistěhovali do Ameriky z Portorika.

A vliv karibské hudby na kariéru Tita Puenteho byl zásadní. Vždyť se mu přezdívalo král latin music nebo také král mamba, po Kubánci Perezu Pradovi, případně El Rey de los Timbales s odkazem na jeho virtuozitu ve hře na timbales, bubny podobné tympánům. Ostatně ve španělštině jsou timbales termínem pro tympány.

Jeho talent se rozvinul už ve 40. letech, kdy bubnoval ve známém Machito Orchestra. Po válce Tito Puente založil vlastní orchestr, kde mohl už naplno uplatnit svůj a publikem velmi vstřícně přijímaný bubenický styl.

Čtěte také

Tito Puente si oprávněně získal proslulost prolínáním jazzu a afro-kubánské lidové hudby. Jeho neslavnější autorskou skladbou je Oye Cómo Va, kterou proslavil začátkem 70. let a oblékl do rockového hávu hvězdný kytarista Carlos Santana se svou skupinou. Tito Puente byl zpočátku touto verzí pobouřen. Názor radikálně změnil po tom, co mu za ni přišly první tantiémy. 

Puente byl během svého života honorován pěti cenami Grammy a dostalo se mu posmrtné cti v podobě Grammy za celoživotní dílo. Jeho syn Richard „Richie“ Puente, člen známé discokapely Foxy, zemřel před 19 roky na následky přepadení. A nejmladší syn Tito Puente junior jde dál ve šlépějích svého otce, který zemřel před 23 roky. 

Před stoletím se narodili také český skladatel a dirigent Harry Macourek a excelentní trombonista osobitého stylu Bennie Green, což se také promítne do swingové a jazzové nálady.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související