Hudba k velkopátečnímu usebrání s tenorsaxofonem, delikátním vícehlasem i neobvyklým sopránem

7. duben 2023

Velký pátek je dnem, který se jaksi nesnoubí s nespoutanou veselostí. Naopak k němu náleží nálada rozjímání a usebrání se, a proto jsme pro vás vybrali nahrávky, které mohou tento stav duše vhodně podpořit.

Začneme Colemanem Hawkinsem, slovutným tenorsaxofonistou, a jeho pojetím úchvatné balady Charlese Minguse Body and Soul, Tělo a duše.

Budete také si moci vychutnat hedvábné tóny altsaxofonu Bennyho Cartera společně s výkonem tria kanadského pianisty Oscara Petersona ve standardu bratrů George a Iry Gershwinových A Foggy Day, Mlhavý den.

Velmi zvláštní postavení v dějinách jazzu má výborný pianista a zpěvák neobvykle vysokého, až žensky působícího hlasu Jimmy Little Scott. Světlo světa spatřil 17. července roku 1925 v Clevelandu v americkém státě Ohio. Ke hře na piano a ke zpívání, později i v kostelním sboru, jej přivedla maminka.

Život Jimmyho Scotta velice komplikoval Kallmannův syndrom, což je vzácné geneticky podmíněné onemocnění. Kvůli němu byl dosti malého vzrůstu, proto se mu dostalo do jména slůvko „Little“, tedy malý. A také mu po celý život zůstal v nepříliš změněné podobě chlapecký soprán, který nezmizel ani s pubertou.

Nakonec se však neobvykle vysoký hlas stal Jimmyho poznávacím znamením, ale především vyrostl ve výborného, skvěle swingujícího zpěváka, jehož talent objevil slavný vibrafonista a kapelník Lionel Hampton.

Čtěte také

O Velkém pátku pro vás mámě sólovou nahrávku Jimmyho Little Scotta standardu When Did You Leave Heaven? Kdy jsi opustila nebe? Tak se ptal v silně působící baladě Jimmy Little Scott, který se vydal do nebe před necelými devíti roky. A mimochodem, zpíval při inauguraci dvěma americkým prezidentům v různých časech, Dwightu Eisenhowerovi a Billu Clintonovi, a byl váženou osobností americké hudební scény až do své smrti,

Vokální superformace Singers Unlimited, to byli tři muži a jedna žena, kteří sice pocházeli z USA, kde v 60. letech dva z členů souboru působili ve vynikající skupině Hi-Los, ovšem druhý domov nalezli v západní Evropě. Zde se velmi rychle těšili zasloužené publicitě v odborných časopisech.

Singers Unlimited natáčeli v 70. letech v tehdy západoněmeckém Villingenu ve studiu nahrávací společnosti MPS, jejímž majitelem byl veliký obdivovatel vokálních schopností tohoto amerického kvarteta, Němec Hans Georg Brunner-Schwer. 

Singers Unlimited, jmenovitě Bonnie Herman, Don Shelton, Gene Puerling a Len Dresslar, natočili v roce 1973 album Four of Us i s oblíbeným standardem Jimmyho Van Heusena a Johnnyho Burkea It Could Happen to You, Může se ti to stát.

Finálním příspěvkem v pořadu bude písnička Počítám hodiny autorů Jaroslava Jakoubka a Petra Landera, kterou v roce 1970 zpívala ve studiu se Smetáčkovci Eva Olmerová.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související