Nejoblíbenější inscenací v Jihočeském divadle je u diváků Smetanova opera Prodaná nevěsta

5. květen 2019

Večerní róby, divadelní orchestr na scéně a dva vtipní moderátoři. V takovém duchu se neslo udílení uměleckých cen v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Takzvané Jihočeské Thálie udělily umělcům diváci i odborné poroty už po dvaadvacáté.

Slavnostní večer odstartoval pěkně svižně: moderátoři Vít Piskala a Martin Dobíšek - jinak herci Malého divadla - odrapovali za doprovodu divadelního orchestru výčet premiér všech čtyř souborů. A pak už někteří umělci proměnili nominace ve skleněnou sošku okřídlené múzy Thálie.

Jednou z nich byla pěvkyně Eliška Weissová za roli Kostelničky v Janáčkově opeře Její pastorkyňa. „Kostelnička je moje srdeční záležitost. Z ceny jsem hodně naměkko. Raději jsem moc nemluvila, asi bych se rozbrečela,“ neskrývala dojení Eliška Weissová.

Petr Červinka z Jihočeského divadla převzal cenu za rozhlasové herectví

Petr Červinka (vlevo) a Tomáš Drápela v představení Saturnin

Cenu za rozhlasové herectví v roce 2018 – Jihočeskou Thálii - získal herec Jihočeského divadla Petr Červinka.

Jihočeskou Thálii v oboru opera získal Titusz Tóbisz za úlohu Laca rovněž v Její pastorkyni.

Všem divákům se zatajil dech, když přebírala cenu Lucie Valenová z Malého divadla. Když chtěla sošku ukázat publiku, vyklouzla z kazety a rozbila se o zem. To ale Lucii Valenové radost z ocenění nezkazilo: „Byla jsem první a hodně nervózní. I když člověk hraje divadlo dnes a denně už několik let, tak toto je něco jiného. Je to velká čest. Člověku se roztřepe hlas, nohy i ruce.“

Lucie Valenová, stejně jako její kolega František Hnilička proměnili nominaci za své role v inscenaci Ztracený svět, která se hrála před otáčivým hledištěm.

Jako velkou poctu vnímali ocenění i oba členové baletu Jihočeského divadla - Petronela Bogdan a Magnum Phillipy. Podle odborné poroty zazářili v baletu Tramvaj do stanice Touha.

Výrazné byly taky výkony činoherců Beaty Kaňokové a Pavla Oubrama v inscenaci Téměř dokonalá láska. „Inscenace byla pro nás naprosto výjimečná. Všechno zapadalo hned od začátku dohromady. Jsem rád, Beata si cenu zasloužila,“ pochválil svou hereckou kolegyni Pavel Oubram.

Operní režisér Marek Mokoš je nadšený, když má představení odezvu u diváků. Právě diváci vybrali operu Prodaná nevěsta v Mokošově režii jako inscenaci roku. „Je to mě opravdu velká čest dostávat od lidí na sociální sítích gratulace, že je Prodaná nevěsta oslovila. Nyní se to i zhmotnilo v tuto sošku,“ radoval se režisér.

Herec Petr Červinka přebírá ocenění za rozhlasové herectví z rukou ředitele Českého rozhlasu České Budějovice Zdeňka Duspivy

Divácká anketa o nejoblíbenější umělce roku 2018 vynesla na vrchol právě představitele Mařenky a Jeníka v Prodané nevěstě - Janu Šrejma Kačírkovou a Amira Khana.

Tradičně udělilo cenu za rozhlasové herectví také českobudějovické rozhlasové studio. Tentokrát ji převzal Petr Červinka za své výkony v cyklu dokudramat Česká kronika. „Těší mě to. Před pětadvaceti lety jsem tu nastoupil, prošel jsem několik štací i divadel, ale v Budějovicích to byl první rozhlas. Pro mě ohromný zážitek a jsem rád, že jsem se s mikrofonem skamarádil,“ zavzpomínal Petr Červinka.

Spustit audio

Související