Z Vimperku bude šumavský Krumlov, Landštejn ukáže poklady ze studny. Památky otevírají

31. březen 2019

Po zimní pauze se o posledním březnovém víkendu otevřely hrady a zámky v Česku. Uklizené a naleštěné interiéry přivítaly první návštěvníky na prohlídkových trasách. Někde se změnily jen drobnosti, jinde se razantně promění celý areál.

Návštěvníci můžou doslova na vlastní oči sledovat proměnu zámku ve Vimperku. Právě letos tam památkáři začnou s těmi největšími opravami. „Když jsme před lety převzali Vimperk od národního parku, řekli jsme, že ho zvelebíme,“ připomíná šéf jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Zámek Vimperk

Už získali 120 milionů z Evropské unie. „Zahajujeme tedy evropský projekt, kterému říkáme Probouzení zimního zámku, a současně jsme získali příslib finančních prostředků z nového vládního programu Péče o národní kulturní dědictví, tam bychom měli mít dalších 220 milionů,“ dodává Petr Pavelec.

V následujících pěti letech by se tedy ve Vimperku měly uskutečnit projekty přibližně za 340 milionů korun. „Zámek bude k nepoznání. Bude s novými prohlídkovými trasami, se zámeckým muzeem, zahradami, prostě Vimperk bude takovým šumavským Krumlovem,“ komentuje Petr Pavelec.

Nové trasy na Hluboké

Na proměnu vimperského zámku si budeme muset ještě nějaký čas počkat, zato na zámek Hluboká se můžeme vydat hned. A pokud si myslíte, že už jste tam byli mockrát a nic vás nemůže překvapit, kastelán Martin Slaba má pro vás několik originálních lákadel.

„Rozhodli jsme se, že pro letošní rok rozšíříme spektrum prohlídek. Vedle kastelánské, kterou jsme zavedli loni, a kurátorské, která vypráví o hostinských pokojích, zavedeme i prohlídky se speciálním průvodcem. Letos jím bude Daniel Herman. Ta volba není náhodná, protože on téměř před 40 lety jako mladý student na Hluboké provázel,“ prozrazuje kastelán Martin Slaba.

Dalšími novinkami na Hluboké bude tematická prohlídka o tapiseriích s Kateřinou Cichrovou a prohlídky po zámeckých zahradách, které se budou konat dvakrát měsíčně od května do konce září.

Na Hluboké začali na noc zavírat zámeckou zahradu. Prý hlavně kvůli nepořádku

Zámek Hluboká nad Vltavou, zámecká zahrada, park

Dolní zahrada zámku Hluboká bývala cílem romantických procházek obyvatel Hluboké, ale i Českých Budějovic. Zejména ve tmě vyniklo barevné nasvícení zámku a staletých stromů. Jenže teď se na noc zahrada zavírá a v zimních měsících je vstup zakázaný už po setmění.

Některé jihočeské památkové objekty otevřou své brány o něco později, například klášter Zlatá Koruna v úterý 2. dubna.

Hrad Landštejn si pospí ještě týden, ale až v sobotu 6. dubna přijdou první návštěvníci, uvidí řadu nových nálezů. „Budou vystaveny nálezy ze studny, kterou jsme vyčistili na podzim a kde úplně na dně bylo nalezeno šedesát kamenných dělových koulí z období dobývání Landštejna husity,“ upozorňuje kastelánka Eliška Niederová.

V letošním roce by měla skončit stavební obnova středověké věže Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou a také výstavba takzvané Horské zahrady, nové atraktivity zámku Český Krumlov.

Rozhovor se šéfem jihočeských památkářů Petrem Pavelcem o nové sezóně přináší kulturní magazín Kavárna. Dále představuje Ateliér 3D Jihočeského divadla a připomíná České lvy i novou audioknihu Skleněný pokoj.

Spustit audio

Související