Nejkrásnější trať pro kolečkové lyže je prý u Lipna. Na závod sem proto dorazily i hvězdy

9. říjen 2023

Závodníci na kolečkových lyžích se představili u Lipna. Změřili své síly na okruhu dlouhém 55 kilometrů a ve Frymburku také ve sprintu. Na startu byly i hvězdy jako Andreas Nygaard a Thomas Bing.

Ředitelem trati byl Luboš Krejza. „Já jezdím dlouhá léta dálkové běhy na běžkách a jednou jsem kamarády z týmu pozval do Frymburku, protože tu dlouhá léta trénuji a znám tady každý kousek kvalitního asfaltu pro kolečkové lyže. Objel jsem s nimi tento 55 kilometrů dlouhý okruh a oni to vyhodnotili jako nejkrásnější trať v celé České republice,“ vypráví.

Nakonec tedy vznikl velký závod Energamo Lipnolopet, jehož startovní listina je opravdu nabitá. Závodníci na kolečkových lyžích musí podle Luboše Krejzy zvládnout hlavně techniku. „Nekvalitní technika se velmi rychle projeví. Tady vás nevede žádná stopa, musíte nohy udržet ve správné poloze sami,“ vysvětluje.

Letošní Energamo Lipnolopet na kolečkových lyžích na 55 kilometrů vyhrál Thomas Bing před Andreasem Nygaardem a Stanislavem Řezáčem. V ženách dominovala Kateřina Janatová před Karolínou Grohovou a Terezou Hujerovou.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související