Nejdřív velká sláva, petardy a fanfáry, druhý den státní smutek po atentátu na císařovnu

17. září 2023

Před 125 lety byla vysvěcena tehdy nově postavená škola v jihočeském Chýnově. Den před tím spáchal italský anarchista Luigi Lucheni atentát na rakousko-uherskou císařovnu Sissi. Ačkoli spolu tyto dvě události nesouvisí, přece jen se určitým způsobem protnuly.

O tom bude první rozhlasová archivní nahrávka, kterou přináší magazín Vltavín. Je na ní zaznamenáno vyprávění doktora Jiřího Práška z Prácheňského muzea, jinak dlouholetého občana Chýnova. Popíše, jak byla nejdřív velká sláva, petardy a fanfáry, druhý den státní smutek po atentátu na císařovnu.

Poté se vydáme do Humpolce za Janem Sluníčkem, autorem prvního česky psaného časopisu pro děti. Vyprávět o něm bude jiná učitelská legenda z Humpolce, Jiří Rychetský.

Český Krumlov a Čertyně

Když se řekne: přepuštěné máslo, pamětníci si vzpomenou, že v dobách, kdy nebývalo běžné mít doma lednici, jejich maminky máslo takzvaně přepouštěly, aby se zbavilo určitých látek a déle vydrželo. V moderní terminologii se totéž dá dnes koupit jako takzvané ghí, což je název převzatý ze sanskrtu.

Až se někdy vydáte do Českého Krumlova a vyjdete na druhé zámecké nádvoří, v pravém horním rohu uvidíte velkou budovu s renesančními sgrafity, které se neřekne jinak než máselnice. A archivářka Anna Kubíková v nahrávce natočené na přelomu tisíciletí vysvětlí, jako to všechno spolu souvisí.

Ve stejné době jako vyprávění s archivářkou Annou Kubíkovou z českokrumlovského státního oblastního archivu natočil tehdejší redaktor českobudějovického rozhlasu Jaroslav Klíma i další povídání. Taktéž s archivářem Alešem Stejskalem se vydal do Čertyně. Pokud tam chcete vyrazit také, poradíme vám – cestou z Českých Budějovic na Český Krumlov kousek za Kosovem odbočte na Krnín, tím projeďte a chvíli na to dojedete do Čertyně.

Spustit audio

Související