Nejdřív chodí po louce se síťkou a chytá brouky. Pak entomologa čeká titěrná práce při preparování

16. červen 2017

Většině z nás hmyz pouze otravuje život, pro Zdeňka Kletečku jsou ale brouci vášní. Sbírat je začal už v šesti letech, nyní pracuje jako entomolog Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Když vyrazí s do terénu, ujde prý asi 20 kilometrů denně.

Entomolog poměrně často jezdí sbírat hmyz pod Kleť nebo na Třeboňsko, někdy ale ani nemusí opustit České Budějovice. Zajímavou lokalitou je i Malý jez a Tůně u Špačků, kde může prozkoumávat biotopy okolo řeky Malše, louky, listnaté stromy.

„Nejjednodušší typ práce v terénu je smýkání. Vyndám síťku, smýkám po trávě, stromech a chytím všechno, co tam sedí. Teď jsem například nachytal larvy sluníčka, nějaké saranče, mravence, ploštice,“ ukazuje.

Kromě síťky s sebou nosí například i takzvané prosívado, které se používá pro zachycení hmyzu zalezlého v dutinách. Většina pracovních pomůcek entomologa se moc nemění, stejné se používaly už před mnoha lety.

Z novější techniky se hodí kvalitní fotoaparát, na který je možné natočit i video. „Zrovna nedávno jsem natáčel na jižní Moravě chrobáky, jak váleli kuličku. To je na videu zajímavé, stejně jako když se třeba podaří natočit brouka startujícího k letu, jinak je to ale většinou statické,“ dodává Zdeněk Kletečka.

Když chytí v terénu brouka, kterého potřebuje do sbírky, hodí ho do lahvičky se smrtícím éterem. „Éter hmyz zakonzervuje, takže vydrží třeba půl roku. Když jste někde v cizině, tak ho v pohodě přivezete. Pak je třeba brouka vypreparovat - přilepí se na štítek a upraví,“ popisuje.

Preparování je titěrná práce, entomolog musí být pečlivý a dávat pozor, aby hmyzu třeba neulomil nožičku. „Mě to vlastně moc nebaví, ale je třeba, aby bylo uložené a zdokumentované to, co jste našli. Hmyz v naší sbírce musí být takhle zakonzervovaný,“ uzavírá Zdeněk Kletečka.

Spustit audio