Nejdražší obědy jsou na jihu Čech. Lidé proto často v restauraci oželí pití nebo chodí do školních jídelen

29. duben 2025 15:44

V průměru přes 200 korun stojí už obědové menu ve čtyřech krajích Česka. Vyplývá to ze statistik společnosti Pluxee, která zajišťuje zaměstnanecké benefity. Nejvíc, průměrně 206 korun, zaplatí lidé za oběd v Jihočeském kraji. Někteří z nich proto začínají častěji chodit do školních jídelen.

„Tady je cena dobrá. I kdyby to bylo víc, nejspíš sem budu chodit, protože jídlo je dobré a bydlím hned vedle a nemusím vařit,“ říká důchodkyně Stanislava Vítková z Českých Budějovic, která už několik let chodí pro obědy do školní jídelny v ulici U Tří lvů.

Jak potvrzuje ředitel jídelny Jaromír Pípal, strávníků přibývá. Pro obědy nechodí jen senioři, ale možnosti levněji se najíst využívají také zaměstnanci okolních firem. „Zájem je, každý týden nějaká přihláška přibyde. Není pravidlem, že by lidé chodili pro obědy celý týden, ale vyberou si den, kdy je zaujme jídlo,“ popisuje.

Obědové menu v jídelně U Tří lvů momentálně stojí 95 korun. Jeho cena se podle Jaromíra Pípala odvíjí hlavně od nákladů na suroviny, ze kterých kuchařky vaří nejčastěji. „Zase přijde doba, kdy budeme zdražovat, ale teď ještě zvednutí cen neplánujeme,“ dodává.

Podle posledního průzkumu společnosti Pluxee se průměrná cena poledního menu v restauracích vyšplhala už ve čtyřech regionech nad 200 korun. Nejdražší jsou obědy v Jihočeském kraji, kde vyjdou na téměř 206 korun.

Čtěte také

Na vyšších cenách jídel se podepisují hlavně rostoucí mzdy a nedostatek personálu. „Nezaměstnanost je v České republice dlouhodobě nízká a z gastro oboru spousta lidí při covidu odešla a už se vrátila,“ uvádí marketingový ředitel společnosti Jan Michelfeit.

Jeho slova potvrzuje provozní českobudějovické restaurace U Černého koníčka Karel Sarauer. Sám si také už delší dobu všímá, že lidé kvůli cenám obědů mění stravovací návyky. „Jsou hosté, kteří nepijí, protože samozřejmě i nealko nebo pivo cenu oběda zvedne. A kafíčko a dezert si neobjedná prakticky nikdo,“ líčí.

Ceny obědů momentálně rostou čtvrtletně spíše o nižší jednotky procent. A podle Jana Michelfeita by to tak mohlo ještě nějaký čas zůstat. „Ceny v podstatě kopírují inflaci. Pokud nepřijde nějaký divoký šok, nevidím důvod, proč by teď ceny obědů měly dramaticky růst,“ dodává.

Cenu poledního menu v jednotlivých krajích může podle něj ovlivnit i průměrná mzda spotřebitelů nebo intenzita výstavby v regionech.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat