Nejdelší den si užijeme 21. června. Slunce bude nad obzorem 16 hodin a 12 minut

13. červen 2021

Meteorologové a astronomové chápou léto jinak. Zatímco meteorologické léto začalo už 1. června, astronomické nastane až 21. června. Do té doby se světlý den prodlužuje, pak se začne zase zkracovat.

„Po 21. červnu až do zimního slunovratu, který bude v prosinci, se světlý den, tedy doba, kdy je slunce nad obzorem, bude zkracovat,“ potvrzuje jihočeský astronom Miloš Tichý.

1. června vyšlo v Českých Budějovicích slunce tři minuty po páté hodině ranní a zapadlo dvě minuty před devátou večerní. Světlá část dne tedy trvala 15 hodin a 55 minut.

Nejdelší světlý den nastane právě 21. června. Slunce vyjde dvě minuty před pátou hodinou ranní a zapadne deset minut po deváté večer. „Takže od začátku června se nám prodloužil den o 17 minut. Slunce bude nad obzorem 16 hodin a 12 minut,“ říká Miloš Tichý.

O pár dní později, 30. června, už vyjde slunce dvě minuty po páté hodině ranní a zapadne deset minut po deváté večer. Světlý den tedy bude trvat 16 hodin a 8 minut. „Do konce měsíce to tedy ještě tak hrozné není, přijdeme jen o čtyři minuty,“ usmívá se astronom.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.