Lidé poprvé dopravili létací přístroj na jinou planetu a dokázali tam s ním úspěšně vzlétnout i přistát

1. červen 2021

To, že lidstvo dokáže létat, je známo už více než sto let. Až teď se ale ukázalo, že létat můžeme nejen nad Zemí, ale i v atmosféře jiných planet. Americká NASA vyslala na Mars vozítko, jehož součástí je i malý vrtulníček.

„Je to vlastně první létací přístroj, který jsme dopravili do atmosféry jiné planety,“ připomíná jihočeský astronom Miloš Tichý.

4. dubna se vrtulníček odpoutal od mateřského tělesa. Následovalo několik dní testování, během nichž technici NASA na dálku například zkušebně roztočili vrtule. Až 19. dubna došlo k opravdovému startu. „Zkusili popoletět. První let nebyl nijak dlouhý, ale úspěšný, vlastně se to otočilo a zase přistálo. Trvalo to 39 sekund,“ vypráví Miloš Tichý.

„Takže od 19. dubna 2021 víme, že umíme létat nejen na Zemi, ale i v řídké atmosféře Marsu. Technici NASA jsou opravdu na špičkové úrovni,“ připomíná astronom. Další let o tři dny později už trval téměř dvě minuty.

Vrtulníček Ingenuity připomíná dron. „Má větší vrtule, protože v řidší atmosféře potřebujete větší vztlak a je lehoučký, váží jen asi dvě kila. Je to taková malinká kostka s vrtulemi,“ dodává Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související