Ne diety, ale rovnováha je základem štíhlosti a zdraví, říká ve své knize Ivana Stenzlová

7. prosinec 2018

Vždycky ji zajímalo, jak funguje lidské tělo a co se v něm děje. Proto Ivana Stenzlová vystudovala molekulární genetiku a mikrobiologii. Nikdy ji však nenapadlo, že ji to posune k výživě.

Po vysokoškolském oboru biologie nakonec vystudovala ještě západní a východní dietologii v zahraničí a její parketou se stala výživa ve spojení s tělem. Své poznatky a zkušenosti nyní nabízí v knize Den tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví.

Hlavním problémem jsou podle Ivany Stenzlové diety, které přinesla moderní doba. „Chceme záměrně klamat tělo dietami, disciplínou, myslíme si, že jídlo je o počítání, ale uniká nám zásadní věc, že jíst a správně jíst je jenom o našem tělu. Musíme rozumět tělu, tomu, co chce a jak si postavit výživu, aby byla v rovnováze. Dieta prohlubuje nerovnováhu, je osekaná v rámci živin, má zaručený jo jo efekt,“ říká.

„S postupujícím věkem je čím dál více potřeba znát své tělo a já se právě v té knize snažím takovou jemnou a zábavnou formou každému přiblížit, jak tělo funguje a jak ho do té rovnováhy neustále dostávat. Rovnováha je základem štíhlosti a pevného zdraví,“ dodává.

Jaké jsou největší výživové omyly a proč redukční diety nefungují? Nejen to vysvětluje kniha Margit Slimákové

Velmi osobní kniha o zdraví Margit Slimákové

Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk a chuť na čokoládu. Tak zní podtitul Velmi osobní knihy o zdraví, kterou napsala Margit Slimáková a v pořadu Dámská jízda otevřela Mirka Nezvalová.

Současná doba přinesla řadu nových stravovacích směrů, mezi nimiž se lidé zmítají a nevědí, co je pro ně to správné. „V knize vysvětluji, že jediná možná a udržitelná cesta je poznat sám sebe. Jestliže poznám, co mi vyhovuje a z čeho mám energii, tak jsem na cestě k té rovnováze,“ připomíná Ivana Stenzlová.

Obsah knihy rozdělila na dvě části, v první přináší teoretické informace, ve druhé recepty. Ty jsou složené na principech tradiční čínské medicíny. „Recepty jsou extrémně přirozené, každý pokrm je harmonizující, obsahuje pět chutí pro pět orgánových okruhů. Já jsem tu spojila dva světy, tu západní dietologii, která je o hormonální rovnováze, a čínskou medicínu, která je o chuťové rovnováze,“ vysvětluje autorka.

Spustit audio

Související