Jaké jsou největší výživové omyly a proč redukční diety nefungují? Nejen to vysvětluje kniha Margit Slimákové

3. prosinec 2018

Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk a chuť na čokoládu. Tak zní podtitul Velmi osobní knihy o zdraví, kterou napsala Margit Slimáková a v pořadu Dámská jízda otevřela Mirka Nezvalová.

Margit Slimáková byla první výživovou specialistkou v České republice. V této knize přináší v každé kapitole řadu inspirací a rad, zúročila přitom všechny své zkušenosti, ale prozrazuje také osobní informace.

V kapitole Jídlo například uvádí největší výživové omyly a připomíná, proč redukční diety nefungují a čím škodí. Kapitola Nápoje učí, kdy a co pít, a zaměřuje se na to, jak nám (ne)prospívá káva. Další kapitoly se věnují například pohybu, životnímu prostředí, nemocem nebo zkušenostem s porody.

Hlavní doporučení Margit Slimákové v kapitole Jídlo:

  1. Jezte skutečné potraviny, potraviny minimálně průmyslově zničené a jídla z nich.
  2. Při jedení skutečných potravin se nestresujte počítáním gramů, kalorií ani porcí. Skutečné potraviny neobsahují éčka, a proto je také nepotřebujete sledovat.

    Med místo cukru nás nezachrání, musíme snížit množství sladidel, říká Margit Slimáková

    Margit Slimáková ve studiu Českého rozhlasu Pardubice

    Shrnula aktuální trendy v oblasti zdravého životního stylu a doplnila je osobními zkušenostmi. Známá specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Kromě toho své znalosti stále předává na přednáškách, prostřednictvím webových stránek i Youtube kanálu.

  3. Výběr konkrétních potravin založte na svých potřebách a chutích, ne na tvrzení médií, průmyslu a sousedů. Ignorovat můžete i průmyslem řízené odborníky.
  4. Maso, mléko ani fazole nejsou esenciální, a proto je ne každý musíme. Živiny můžeme získávat z mnoha potravin, buďme tolerantní k výběru jiných.
  5. Mezi cukry nehledejte zázračné alternativy, stačí omezit všechno doslazování.
  6. Užívejte si jídlo od jeho přípravy až po jedení. Zkuste něco sami pěstovat, i kdyby to pro začátek měla být jen pažitka v květináči.
  7. Ty nejkvalitnější potraviny jsou lokální, sezónní a bio. Nejlepším zdrojem potravin je farmář.
  8. Své děti, partnery a širší okolí neterorizujte lekcemi o zdraví, raději jim něco skvěle chutnajícího (a samozřejmě superzdravého) uvařte a nadchněte je svou praxí.
Spustit audio

Související