Jaké jsou největší výživové omyly a proč redukční diety nefungují? Nejen to vysvětluje kniha Margit Slimákové
Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu, péči o sebe, kritiku, věk a chuť na čokoládu. Tak zní podtitul Velmi osobní knihy o zdraví, kterou napsala Margit Slimáková a v pořadu Dámská jízda otevřela Mirka Nezvalová.
Margit Slimáková byla první výživovou specialistkou v České republice. V této knize přináší v každé kapitole řadu inspirací a rad, zúročila přitom všechny své zkušenosti, ale prozrazuje také osobní informace.
V kapitole Jídlo například uvádí největší výživové omyly a připomíná, proč redukční diety nefungují a čím škodí. Kapitola Nápoje učí, kdy a co pít, a zaměřuje se na to, jak nám (ne)prospívá káva. Další kapitoly se věnují například pohybu, životnímu prostředí, nemocem nebo zkušenostem s porody.
Hlavní doporučení Margit Slimákové v kapitole Jídlo:
- Jezte skutečné potraviny, potraviny minimálně průmyslově zničené a jídla z nich.
- Při jedení skutečných potravin se nestresujte počítáním gramů, kalorií ani porcí. Skutečné potraviny neobsahují éčka, a proto je také nepotřebujete sledovat.
Med místo cukru nás nezachrání, musíme snížit množství sladidel, říká Margit Slimáková
Shrnula aktuální trendy v oblasti zdravého životního stylu a doplnila je osobními zkušenostmi. Známá specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková vydala Velmi osobní knihu o zdraví. Kromě toho své znalosti stále předává na přednáškách, prostřednictvím webových stránek i Youtube kanálu.
- Výběr konkrétních potravin založte na svých potřebách a chutích, ne na tvrzení médií, průmyslu a sousedů. Ignorovat můžete i průmyslem řízené odborníky.
- Maso, mléko ani fazole nejsou esenciální, a proto je ne každý musíme. Živiny můžeme získávat z mnoha potravin, buďme tolerantní k výběru jiných.
- Mezi cukry nehledejte zázračné alternativy, stačí omezit všechno doslazování.
- Užívejte si jídlo od jeho přípravy až po jedení. Zkuste něco sami pěstovat, i kdyby to pro začátek měla být jen pažitka v květináči.
- Ty nejkvalitnější potraviny jsou lokální, sezónní a bio. Nejlepším zdrojem potravin je farmář.
- Své děti, partnery a širší okolí neterorizujte lekcemi o zdraví, raději jim něco skvěle chutnajícího (a samozřejmě superzdravého) uvařte a nadchněte je svou praxí.
Související
-
Diety jsou k ničemu a nemůžeme všichni jíst to samé, říká výživový specialista Petr Fořt
Vystudoval biologii, více než dvacet let se zabýval stravováním a výkonností profesionálních sportovců. Nyní výživový specialista Petr Fořt z Budějovic hlavně píše knihy.
-
Jak vybřednout z bludného kruhu diet?
Dieta je životním stylem mnoha lidí, kteří se snaží mít váhu pod kontrolou. Základní pravidlo hubnutí, tedy vydávat víc energie než přijímat, ale někdy přestane fungovat.
-
Rozpustná káva není káva, to už radši turka, říká autorka Velké knihy o kávě
Jejím snem bylo mít vlastní cukrárnu. V roce 2004 si otevřela kavárnu a nakonec právě káva v jejím životě převážila. Teď Petra Davies Veselá znalosti o kávě předává dál.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.