Návrat k památnému rozhlasovému koncertu legendární kapely K.T.O., která slaví šedesátiny

Letos slaví šedesát roků od svého vzniku česká legendární countryová a trampská kapela K.T.O. neboli Kamarádi táborových ohňů. Je velmi dobré, že se můžeme vrátit k památnému vystoupení K.T.O. ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice v listopadu 2012.

Kapela tehdy zahrála v nejsilnějším možném složení: kapelník, kytarista a zpěvák František Hacker, hráč na dvanáctistrunnou kytaru a zpěvák Zdeněk Skarlandt, znamenitý hráč na steelkytaru František Ferry Friedrich, baskytarista Václav Vebr, bubeník Miroslav Žižka a bandžista Petr Třebický, který většinu písniček také zpíval a též působivým programem slovem provázel.

Nelze zapomenout ani na dva další aktéry onoho českobudějovického rozhlasového koncertu, zpěvačku Danu Fišerovou Hackerovou a hráče na foukací harmoniku řeckého původu Jeana Valajanise.

I když K.T.O. už v šedesátých letech náleželi k důležitým představitelům country a trampské hudby v Čechách, v širší známost vešli ještě více v následném desetiletí těsným propojením s Waldemarem Matuškou a Olgou Blechovou.

Pro Koncertní ozvěny od Tří lvů jsme vybrali z památného budějovického koncertu K.T.O. kromě jiných písničky U tří louží, Tisíc mil a samozřejmě Zrádný banjo. Po jedenácti letech je nutno smutně doplnit, že pánové Skarlandt, Vebr a Friedrich už vyhrávají kdesi nad námi.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související