Písničkář Slávek Janoušek slaví sedmdesátiny. A my s ním třeba Imaginární hospodou nebo Halleyovou kometou

Právě 9. září 2023, tedy v den vysílání Koncertních ozvěn od Tří lvů, oslavuje sedmdesátiny Slávek Janoušek, jenž náleží už mnoho let do první ligy českých písničkářů, výborný kytarista a také učitel.

Při této pěkné příležitosti se vrátíme do listopadu roku 2018, kdy v triu spolu s kytaristou Lubošem Vondrákem, s nímž kdysi dávno vyhrál interpretační Portu, a s dalším kytaristou, hráčem na foukací harmoniku i zpěvákem Láďou Zítkou vystoupil v roli hosta v rámci programu Houpací kůň u Tří lvů ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Slávek Janoušek patřil k písničkářům, kteří dláždili svými koncerty a písničkovými výpověďmi cestu k listopadu 1989, především svým debutovým albem Kdo to zavinil se strhující protestní titulní písničkou!

Tím se však kariéra písničkáře a skvělého kytaristy rozhodně nezastavila. Její součástí byla například spolupráce s Vlastou Redlem a Jaroslavem Samsonem Lenkem vyjádřená koncerty a nahrávkami, avšak také tvorba pro děti.

U Tří lvů 8. listopadu roku 2018 představil Slávek Janoušek novinky k tehdy připravovanému albu Tohle je vzkaz, ale také léty osvědčené písničky. A Imaginární hospoda je jednou z nich. Má navíc vztah k Slávkovu rodišti Ústí nad Orlicí a také festivalu, který tam pořádá. Samozřejmě též k jeho mládí. A při ní se ke jmenované trojici přidal improvizovaně Pavel Barnáš, violoncellista Symfonického orchestru Českého rozhlasu a rovněž dvojice Bárka. Koncert zarámovala také známá Halleyova kometa.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související