Léto s kapelou Žalman & spol. – výběr ze dvou koncertů v rozmezí necelých čtyř let

Tento týden byl na návštěvě u Tří lvů, v českobudějovickém rozhlase, Pavel Žalman Lohonka, legenda českého folku, písničkář, který ať jako Minnesenger nebo vůdčí osobnost skupiny Žalman & spol. měl vždy velmi blízký, až emocionálně pěkný vztah k našemu studiu.

Mluvili jsme o mnohém, ale také jsme probírali jeho letošní letní koncertní sezónu. A ta je opět plná a vešel se do ní i výjezd na Slovensko. Při koncertech Žalman & spol. prezentují také poslední, loňské album, které je dílem novinkou a dílem tak úplně není.

Zpěvák, kytarista a autor, sedmasedmdesátiletý rodem i srdcem Jihočech Pavel Žalman Lohonka spolu se svými současnými spoluhráči, baskytaristou i klávesistou Petrem Novotným, kytaristou Petrem Havrdou a zpěvačkou i flétnistkou Míšou Hálkovou, natočili v novém aranžmá dvaadvacet časem prověřených písniček. To album se jmenuje podle jedné z oblíbených skladeb kapely Žalman & spol. – My, vyhnaní z ráje s podtitulem 22 písniček, které máte nejradši.

Ovšem v dnešním výběru vám nejprve zahrajeme písničky od kapely Žalman & spol., které na zmíněné desce nenajdete. Budou to tři skladby z koncertu ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice na sklonku roku 2018: Zapomínám skleničku, zrychlená Venkovanka a Všechny cesty začínají k ránu.

A na ně naváže malá kolekce písní z festivalu Okolo Třeboně v závěru června roku 2015, kde hrál na kytaru v kapele Žalman & spol. ještě Pavel Malina: Čekej, malá Gréto, Dej mi tón, Jantarová země a Divokej horskej tymián. A ty už na zmíněné desce jsou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související