Velmi povedený Večer hudby George Gershwina, od jehož narození uplyne 125 let, s Jakubem Šafrem a jeho přáteli

Za několik dnů uplyne 125 let ode dne, kdy se v newyorském Brooklynu narodil ve velmi skromných poměrech, v rodině ruských židovských přistěhovalců Jacob Gershowitz, který se proslavil jako skladatel oscilující mezi klasickou hudbou a jazzem George Gershwin.

Vliv jeho a bratra textaře Iry Gershwina na populární kulturu první poloviny 20. století je samozřejmě nepřehlédnutelný a nade vší pochybnost.

Toto výročí připomeneme velmi milým způsobem, a to druhým zastavením u vydařeného programu nazvaného Večer hudby George Gershwina, který jsme natočili 12. května roku 2010 v Koncertní síni Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích.

Duší této akce byl znamenitý  klavírista, někdejší kapelník Melody Makers Ondřeje Havelky, milovník starého jazzu a rodilý Jihočech Jakub Šafr.

Onoho květnového večera k poctě skladateli Georgi Gershwinovi vystoupil Jakub Šafr se dvěma svými sestavami. Jednak s budějovickým triem Swing Trio Avalon (s klarinetistou Martinem Voříškem a bubeníkem Janem Kubešem) a pak se svým Quartetem ve složení Tomáš Černý (saxofon), Marek Rejhon (kytara, zpěv) a Petr Pospíšil (kontrabas) i s výbornou zpěvačkou Petrou Ernyeiovou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související