Najezdil tisíce kilometrů zapřažen za vlastní psy. Zaujal díky nim budoucí ženu, ale také spal pod širákem v minus 44 stupních

9. srpen 2022

Sedm desítek psů má na svém ranči Jihočech Pavel Kučera. Ne z rozmaru, ale jako profesionální chovatel a zejména musher, tedy ten, kdo jezdí zasněženou krajinou se psím spřežením. Jezdit se dá i na suchu s károu, například při podzimním tréninku, musherský sport má ale také své cyklo, ski nebo koloběžkové či běžecké odnože.

Pavel Kučera patří k české špičce v klasických závodech na saních tažených psy. V jeho případě jsou to malamuti nebo huskyové. „Do spřežení se zapřahá od čtyř psů více. My většinou máme od osmi do dvanácti psů,“ popisuje.

„Dalo by se vytvořit i delší spřežení, ale musíte to ubrzdit, musíte vidět za zatáčky. Zapřahal jsem už i čtrnáct, šestnáct psů, ale to už je nutné mít naučenou trasu a doufat, že v zatáčce nepotkáte auto nebo cyklistu,“ dodává.

Čtěte také

V jedné takové zatáčce neočekávaně potkal i svoji budoucí ženu. „Měla jezevčíka. A oni ti malamuti zrovna tohle plemeno moc nemusejí, tak jsem zastavil, zalehl na ně a čekal. No, dobře to dopadlo, jezevčíka jsme jí nesežrali,“ směje se.

Pavel Kučera má mezi svými sedmi desítkami psů aktuálně třicet aktivních závodníků. Jezdí s nimi po celé Evropě, zdolal tisíce kilometrů. Sám v Česku i jeden mezinárodně uznávaný závod pořádá. Jmenuje se Šediváčkův long. Jede se v Orlických horách na čtyři až pět etap, a to v délce 200, nebo 300 kilometrů. Součástí jsou i povinné bivaky. A na ty se prý každý musher těší. „Prostě romantika,“ komentuje Pavel Kučera.

Sám má za sebou i velmi dobrodružné bivaky. Například v Rusku přespal v přírodě v minus 44 stupních. „Na stavění stanu nebyl čas, tak jsme si ustlali pod širákem,“ líčí. S kamarádem si Rusko vyhlédli z Finska. A když už, tak už: Vypravili se tam v únoru, aby poznali pravou ruskou zimu. „Zahřívali jsme se špekem a čokoládou, to funguje. Taková pěkná dovolená…“

Celý rozhovor s Pavlem Kučerou o života mushera si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.