Najednou o čtvrt milionu ročně míň. Rodičovská dovolená zahýbá s rodinným rozpočtem, upozorňuje finanční poradce

30. říjen 2023

Lidé často utrácejí víc, než si mohou dovolit. To je dvacetiletá zkušenost finančního poradce Pavla Najmana, člena představenstva Assetio Managementu. „Při třicetitisícovém příjmu není možné dát polovinu za bydlení a druhou za radosti života včetně posilovny, doplňků stravy, cigaret a alkoholu,“ zdůrazňuje.

Naopak při rozumném zacházení s rodinným rozpočtem si i nízkopříjmová domácnost může časem dovolit víc, než se původně zdálo.

K tomu, aby si lidé dokázali představit, jak finanční chování ovlivní jejich budoucnost, vznikla hra Život podle vás. „Lidé si ve financích strašně těžko představují, co vlastně bude. Například když se bavíme o důchodu, tak se vsadím, že nikdo z mladší generace si to představit nedokáže. Zrovna tak uzavírají-li lidé pojistku, často pochybují, říkají si, bůhví, jak oni nám budou plnit,“ dává příklady Pavel Najman.

Čtěte také

Jeho kolegové proto vyvinuli unikátní interaktivní hru, která lidi provede vlastním životem. „Lidé ji najdou na zivotpodlevas.cz a tam si mohou během dvou hodin zahrát nanečisto celý svůj život na českém finančním trhu. A díky tomu zjistí, jestli jejich předpoklady a dnešní přístupy k finančním záležitostem jsou v pořádku a pomohou jim v klidu životem projít, anebo jestli je potřeba myšlení trochu změnit,“ přibližuje Pavel Najman.

Hráči si tedy mohou nasimulovat svou současnou situaci a uvidí, co se změní, začnou-li například kouřit, jaký zářez do rozpočtu dělá zmíněná posilovna a podobně.

„A vidí tam i podle mého velice zajímavou věc v současném životě mladých lidí, a to je pokles životní úrovně v mateřství. Řada lidí si neuvědomuje, co to udělá s rodinou, když žena, která dnes vydělává pětadvacet, třicet, pětačtyřicet tisíc měsíčně, najednou klesne na deset. To má najednou o čtvrt milionu korun ročně míň,“ upozorňuje finanční poradce.

Jak se na takové situace připravit, kdy s tím začít a je pro mladého člověka reálné koupit si vlastní byt? Celý rozhovor s finančním poradcem Pavlem Najmanem si poslechněte online.

Spustit audio

Související