Mateřská není rodičovská, dovolená není příspěvek. Můžete čerpat dávku a zároveň chodit do práce, připomíná právnička

17. duben 2023

Říkáme tomu mateřská, ale možná je to už rodičovská. Myslíme si, že trvá do čtyř let dítěte, jenže volno z práce máme jen do tří let. Na dovolenou může matka i otec, dokonce oba najednou... Vše, co možná nevíte, nebo si pletete, z oblasti rodičovského práva, vysvětluje právnička Společnosti pro zdravé rodičovství Aperio Tereza Patočková.

Nejdřív mateřská

Mateřská dovolená je doba, po kterou je žena uvolněna ze zaměstnání kvůli takzvané překážce v práci. Mateřská začíná už šest až osm týdnů před termínem porodu a trvá přibližně půl roku, přesně 28 týdnů (v případě narození dvojčat a vícerčat 37 týdnů).

Finanční dávka, kterou přitom žena při splnění stanovených podmínek pobírá, se jmenuje peněžitá pomoc v mateřství. Stát ji vyplácí na základě účasti zaměstnankyně nebo OSVČ na nemocenském pojištění.

Potom rodičovská

Na mateřskou dovolenou navazuje dovolená rodičovská. A nastoupit na ni může žena i muž. Volí si přitom z několika modelů.

„Podle zákoníku práce v jeho současném znění přísluší rodičovská dovolená otci, nebo matce dítěte v rozsahu, v jakém o ni požádají, nejdéle do tří let věku dítěte,“ tlumočí slovo zákona právnička, „matka tedy rodičovskou dovolenou čerpá po mateřské, otec ji může čerpat už od narození dítěte.“

To je podle Terezy Patočkové jediná stručná úprava, kterou v zákoníku práce k rodičovské dovolené nalezneme. Jak bude rodič tuto dovolenou čerpat, je zcela na něm. „Jestli se rozhodne ji čerpat třeba do roka, do dvou let věku dítěte, nebo zda využije rodičovskou dovolenou v plném rozsahu do tří let dítěte, to si volí sám,“ uvádí.

Žádáme-li o rodičovskou dovolenou, obracíme se na svého zaměstnavatele. Ten je povinen volno z důvodu péče o dítě akceptovat. Znamená to, že ho poskytne matce, otci, nebo i oběma najednou.

Rodičovský příspěvek

Jinou záležitostí je rodičovský příspěvek, tedy finanční dávka. O ten se žádá na úřadu práce. „Tato dávka náleží rodiči, který o dítě pečuje. Celková částka činí 300 tisíc korun na jedno dítě a lze ji čerpat až do čtyř let věku dítěte,“ objasňuje Tereza Patočková.

Tři, nebo čtyři roky?

Řada lidí pojmy rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek směšuje. To, jestli bereme na dítě příspěvek čtyři roky, nebo zda jsme s ním tři roky doma, jsou ale podle právní poradkyně společnosti Aperio dvě rozdílné záležitosti.

„Rodičovská dovolená ve smyslu překážky v práci, čili volna ze zaměstnání, se skutečně čerpá maximálně do třetích narozenin dítěte. Oproti tomu rodičovský příspěvek je dávka, která není na čerpání rodičovské dovolené nijak závislá, a můžeme ji pobírat až do čtyř let dítěte,“ připomíná.

Jak zmiňuje Tereza Patočková, je klidně možné čerpat rodičovskou dovolenou a nepobírat rodičovský příspěvek, anebo naopak pobírat příspěvek a rodičovskou dovolenou nečerpat.

Kariéra, peníze od státu i hlídání

Zajímavá je pro zaměstnance neomezená možnost přivýdělku. „Při pobírání rodičovského příspěvku může být rodič výdělečně činný, přičemž jeho činnost není nikterak omezena. A to ani v rozsahu, ani ve formě nebo ve výši příjmů. Jediné, co musí dodržet, je to, že na dobu své výdělečné činnosti zajistí dítěti péči jinou zletilou osobou,“ uvádí právnička.

Pokud dítě chodí do mateřské školy, nebo jiného předškolního zařízení, platí časové omezení 92 hodin měsíčně pro děti do dvou let. „Starší děti mohou navštěvovat školku bez omezení a není třeba to v souvislosti s rodičovským příspěvkem nikde hlásit, evidovat, oznamovat,“ říká Tereza Patočková.

Příspěvek jen pro jednoho

Rozdíl mezi rodičovskou dovolenou a rodičovským příspěvkem spočívá podle ní také v tom, že zatímco dovolenou mohou čerpat i oba rodiče současně, příspěvek, tedy peněžitou dávku, pobírá vždy pouze jeden z nich.

Teoreticky tedy mohou být doma všichni, ale pokud nemají jiné příjmy, budou žít z jediného rodičovského příspěvku. „Je to na jejich rozhodnutí,“ potvrzuje právnička.

Celý rozhovor o předpisech, zákonech a pravidlech pro rodiče s právničkou Terezou Patočkovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.