Na Vítkův hrádek zavedou elektřinu a vodovod. Na zřícenině tak budou pro návštěvníky i toalety

11. prosinec 2018 07:29

Vítkův hrádek, nejvýše položený hrad v České republice, se dočká modernizace. Obec Přední Výtoň, která je vlastníkem této zříceniny, investuje do obnovy přes jeden milion korun.

Návštěvníkům Vítkova hrádku se zvýší komfort. Pokrok nelze zastavit, takže i na hrad po staletích jeho existence zavedou elektřinu. Také bude zřízen vrt, který zajistí vodu tekoucí z kohoutku.

S tím souvisí i vybudování jednoduchého sociálního zařízení s toaletami. Dosud jsou k dispozici pouze mobilní záchody.

Na hradě je sice historická studna vykopaná do skály, ale ta je suchá. Všechnu vodu proto musí členové Spolku přátel Vítkova hrádku přivážet auty a v kanystrech vynášet nahoru. Kdo místo zná, ví, že se jedná o velmi slušný sportovní výkon.

Ročně přes 40 tisíc lidí

Vítkův hrádek je jedním z nejnavštěvovanějších a nejatraktivnějších turistických cílů Lipenska. Ročně sem podle předsedy spolku Miroslava Kovačičína zavítá přes 40 tisíc lidí.

Hrad byl založen pravděpodobně na přelomu 13. a 14. století Vítkovci a sloužil jako pohraniční pevnost. Postupně měl několik vlastníků, byl mimo jiné v državě Rožmberků, kteří zde v roce 1394 věznili krále Václava IV.

Jak uhlídat středověký hrad? Strážní na Pořešíně k tomu využívali husy

Novoroční prohlídka hradu Pořešín s kastelánem Radkem Kocandou

Kousek od kaplického nádraží leží hrad Pořešín. Zdejší panství vždy patřilo českých králům, ale v roce 1434 nechali Rožmberkové sídlo zbořit. Zřícenina je dnes přístupná, lidé se sem mohli podívat například v první den roku 2018.

Hrad byl obydlený a udržovaný asi do poloviny 18. století, pak vyhořel a osiřel. Po druhé světové válce, kdy byla pohraniční část Šumavy nepřístupná, využívala Vítkův hrádek protivzdušná obrana státu.

V současnosti zřícenina patří obci Přední Výtoň. Ta ji před dvaceti lety pronajala Spolku přátel Vítkova hrádku, který se o památku stará. Uvnitř věže vznikla masivní dřevěná konstrukce se schodištěm a plošinou, která slouží jako rozhledna. Nabízí výhled na Šumavu, Novohradské hory, Lipno s okolím a při dobré viditelnosti dokonce i na Alpy.

Vítkův hrádek je možné navštívit i v zimě. Otevřeno je o víkendech od 10 do 16 hodin, poté také o svátcích včetně Silvestra a Nového roku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související