Na hradech a zámcích řeší, jak zavést EET. Často tu nemají elektřinu ani internet

27. únor 2017 16:17

Druhá vlna EET startuje od března a řada soukromých správců památek se bouří. Na hradech a zámcích nemají elektřinu a zavedení elektronické evidence služeb je přivádí do úzkých.

Komplikace to znamená například pro Zdenku Tučkovou, která už čtrnáct let spravuje hrad Dívčí kámen nad soutokem Křemežského potoka a řeky Vltavy. „Mám veliký problém, protože tady není vůbec elektřina, a na to zákon nepamatoval, výjimky nezná,“ říká.

Nejbližší zdroj energie, kde by si mohla dobít telefon nebo pokladnu, je vzdálený šest kilometrů. „Potíž je v tom, že otevírací doba je od svítání do soumraku. A abych zavřela stánek a řekla, že neprovozujeme, protože musím jet nabít, to snad proboha ne,“ komentuje.

Zdenka Tučková se stejně jako zhruba další šedesátka spolků připojila ke Svatomartinské alianci. Ta se snaží společnými silami pro správce památek najít řešení. U jejího zrodu stál šéf sdružení Hrady na Malši Radek Kocanda. „Kolegové, kteří už na EET najeli, hovoří o tom, že se ten náklad pohybuje mezi třiceti a pětatřiceti tisíci za rok, včetně elektroniky, kterou k tomu musíme mít. My bohužel jako neziskovky si nemůžeme odečíst ani tu pětitisícovou částku, za kterou bychom pořídili třeba tiskárnu,“ uvádí.

Druhá vlna EET se spouští od března. „Já se teď snažím, řekla bych, až zoufale běhám a sháním informace, kde se dá, protože to musím vyřešit. Do té doby tady zřejmě asi nic prodávat nebudu,“ dodává správkyně Dívčího kamene.

Podle finančního úřadu se EET spouští s prvním prodejem. Zdenka Tučková doufá, že během časového náskoku před startem sezóny dokáže najít řešení.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio