Zřícenina Karlův Hrádek je na prodej, zájem má město Hluboká nad Vltavou

19. listopad 2016

Zřícenina hradu Karlův Hrádek u Hluboké nad Vltavou je na prodej. Od Lesů České republiky ji koupí město Hluboká výměnou za lesní pozemky. Základní konzervační práce ale vyjdou na miliony korun.

Dnešní trosky hradu dávají tušit, že tu byla brána. Levou část této brány tvoří dva vysoké staleté smrky. Hrad je kompletně prorostlý stromy, náletové dřeviny jsou i na vrcholcích pobořených zdí. „Tady vidíme ohniště se sezením, spí tady čundráci. Bohužel je to také trochu rozkutané hledači pokladů,“ dodává starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Na pomoc se záchranou Karlova Hrádku si vzal odborníka na hradní zříceniny Radka Kocandu. „Karlův Hrádek patří mezi hrady, které doložitelně založil Karel IV., a těch není v českých zemích moc. Má tedy potenciál na to, aby se plnohodnotně zařadil mezi hrady typu Kašperka a Karlštejna. Je to skvělá destinace, která může přilákat mnohé návštěvníky,“ říká.

Hrad Karla IV. nedaleko Hluboké nad Vltavou stál téměř na dostřel tehdejšího rožmberského dominia. „Oni to považovali za určitý vpád do jejich hájemství. Došlo k nějaké změně a z původně správního sídla se stalo cosi, co připomíná lovecký zámek,“ doplňuje Radek Kocanda.

Jestli tady Karel IV. skutečně někdy byl, to se můžeme jenom domnívat. Radek Kocanda ze sdružení Hrady na Malši je o tom ale pevně přesvědčen. „Já mám za to, že je zcela pravděpodobné, že tady Karel přespal. A jistě to nebylo jenom jednou,“ říká.

Lesy České republiky si před lety nechaly udělat studii, podle které by oprava stála až sedm milionů korun. „Studii dnes už ale nelze použít, a pokud o ni město projeví zájem, bude předmětem dalších jednání, za jakých podmínek ji poskytneme,“ dodává mluvčí Eva Jouklová.

Daniel Šnejd z Národního památkového ústavu poukazuje na to, že oprava hradu bude vyžadovat citlivý přístup. „Uvolněné kameny rozebrat, očistit a potom ideálně s pomocí původních technologií, to znamená na vápennou maltu, zdivo zase dozdít a překrýt tak, aby památka neztratila punc té romantičnosti a dále působila oku lahodným dojmem a přitom byla prodloužena její životnost,“ popisuje.

Konzervační práce na Karlově Hrádku v každém případě zaberou desítky let.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio