Na šumavský venkov si zvykala těžce. Málokdo tu vydrží tak dlouho, říká kronikářka Nových Hutí

10. únor 2019

Její děti byly často nemocné a lékařka doporučila změnu prostředí. Tak se Zdenka Vujtová dostala v 80. letech ze severních Čech do šumavské obce Nové Hutě. Teď je tu čerstvě i kronikářkou.

Zdenka Vujtová přiznává, že venkovský život pro ni zpočátku nebyl lehký. „Hodně jsem s tím bojovala, bylo to úplně něco jiného, jiný styl života. Všechno daleko, malá vesnička, vždyť Nové Hutě mají jen asi devadesát obyvatel včetně dětí. Už jsme si ale zvykla, všemu jsme se přizpůsobili,“ vypráví.

S manželem pracovali na Šumavě nejprve jako správci rekreační chaty, později ji koupili a provozovali penzion. „Jsou tu hlavně rekreační objekty. Spousta lidí se sem ráda vrací, ale říkají, že žít by tady nemohli,“ dodává Zdenka Vujtová.

Když loni zemřel kronikář obce, zastupitelstvo oslovilo právě ji. „Vybrali si ji, tak v ní asi mají důvěru. Spoustu let už pracuje v zastupitelstvu, tak už ji určitě znají,“ komentuje manžel Karel Vujta.

Podle jeho ženy možná roli hrálo i to, že v Nových Hutích žije řadu let. „Je málo lidí, kteří tu vydrží bydlet tak dlouho jako my. Mám z toho takové smíšené pocity, nevím, jestli to budu dělat dobře, protože kronika byla vedená moc hezky a já bych chtěla v tomhle stylu pokračovat,“ říká.

Havárii amerického pilota i skrýš u kořenů lípy připomíná kronika Dolního Třebonína

Kronika obce Dolní Třebonín

Dolní Třebonín je obec na Českokrumlovsku, která má i s přilehlými osadami zhruba 1300 obyvatel. Od roku 1994 tu žije Antonín Švec. Působil jako učitel, člen zastupitelstva i rady a v posledních pěti letech je kronikářem.

Práci kronikářky se podle svých slov teprve učí. „Teprve si všechno čtu, jak se to má napsat, že se tam nemá nic lepit, hledám si na internetu, účastním se školení pro kronikáře. Teď už mám všechno shromážděné a začnu psát,“ líčí.

V zápisu za rok 2018 rozhodně nezapomene zmínit tradiční pouť, rozsvícení stromku, varhanní koncert nebo Železného muže, sportovní událost, kterou pořádá jeden z penzionů. „Je třeba to podpořit, protože to je dobrá věc. Všechno, co se dělá pro lidi, lidi stmeluje,“ myslí si Zdenka Vujtová.

„Chci být v té kronice poctivá, aby to lidi potěšilo a věděli, co se tady dělo. Hlavně, abych s tím byla vnitřně spokojená, a hlavně budu psát pravdu, i když ta je někdy velice složitá,“ uzavírá.

Spustit audio

Související