Havárii amerického pilota i skrýš u kořenů lípy připomíná kronika Dolního Třebonína

3. únor 2019

Dolní Třebonín je obec na Českokrumlovsku, která má i s přilehlými osadami zhruba 1300 obyvatel. Od roku 1994 tu žije Antonín Švec. Působil jako učitel, člen zastupitelstva i rady a v posledních pěti letech je kronikářem.

Říká, že do obce se vlastně přiženil, protože odtud pochází jeho manželka. „Já jsem dlouhá léta působil v Hořicích na Šumavě, a když potom rodiče ženy zestárli, rozhodli jsme, že se přestěhujeme sem. Navíc se tu uvolnilo místo ve škole, tak jsem přišel jako učitel a pak jsem byl ještě krátkou dobu ředitelem,“ vzpomíná.

Antonín Švec, kronikář Dolní Třebonín

Kronikářem Dolního Třebonína se stal v roce 2014. „Byla to víceméně náhoda. Já jsem v té době byl ještě v zastupitelstvu a přišla na tyhle věci řeč. Paní kronikářka už byla starší a časově zaneprázdněná, tak jsem se nabídnul, že by mě to bavilo,“ vypráví.

Jeho prací tak teď je shánění materiálů od obce a různých organizací, sepisování informací na šmírák a pak přepis načisto do kroniky. „Já k tomu ještě maluji, vždycky na začátku roku udělám do kroniky obrázek některé z částí Dolního Třebonína. Nejdřív si ho maluji nanečisto, abych měl jistotu, že se to povede,“ dodává Antonín Švec.

Kronika Dolního Třebonína není celkově příliš stará. První zápis pochází z roku 1931. „To bylo jenom popsání první světové války, potom je další zápis z roku 1945 a pravidelnější zápisy se začaly dělat až v roce 1969,“ popisuje Antonín Švec.

Zraněného pilota vezl sedlák do nemocnice na žebřiňáku

Pomník připomíná místo, kde se zřítilo letadlo Williama Preddyho. Na snímku starosta Záluží Pavel Ševčík

V Záluží u Dolního Třebonína se v dubnu 1945 zřítilo letadlo amerického pilota Williama Preddyho. Na místě je dnes pomník a ve vesnici možná i po sedmdesáti letech zůstávají zbytky stroje.

Ten je nyní sedmým kronikářem v pořadí a zapisuje do čtvrté knihy kronik. „Každý rok má deset kapitol od úvodu přes počasí a změny životního prostředí, obyvatelstvo, obecní záležitosti, hospodaření až po kulturu a nějaký závěr,“ upřesňuje.

Při dotazu na nejzajímavější zápis v kronice si vybaví jeden historický. „Za druhé světové války tu havaroval americký pilot, který teď má nedaleko obce pomníček. Jsou tam o tom nějaké zápisy,“ říká.

Zmiňuje také zápis z nedávné doby, roku 2013. „V Dolních Svincích byla lípa, která ohrožovala dům, a proto musela být poražena. Říkalo se, že u kořenů té lípy byla uschována schránka a v ní nějaké dokumenty. Bohužel se nepodařilo ty dokumenty najít, tak když vysadili čtyři nové lípy, ke kořenům jedné z nich uschovali dokumenty z dnešní doby,“ líčí.

Spustit audio

Související