Na Štědrý den dopoledne s Markem Ebenem, Martou Kubišovou, Ladislavem Špačkem, Milanem Drobným, Danem Bártou a dalšími

24. prosinec 2022

Rok co rok vstupujeme do vašich domovů o tomto posvátném dni s pásmem vánočních písniček a vět zajímavých osobností, které mají většinou nějaký vztah k jihu Čech.

Letos uslyšíte třeba zpěváka Milana Drobného, který regeneroval v zářijových dnech v třeboňských lázních, ale to mu nebránilo, aby už se těšil na Vánoce. O Vánocích promluví také velký znalec etikety Ladislav Špaček nebo vokalista Dan Bárta, jenž svým výkonem spolu s Rozhlasovým big bandem Gustava Broma při slavnostním koncertu Českého rozhlasu České Budějovice v říjnu ve Strakonicích vyvolal ovace vestoje.

Vánoční oslavenec Petr Rezek, který prožil několik „ladovských“ Vánoc na své chalupě na Šumavě, se vrátí v paměti k natáčení duetu s Hankou Zagorovou Vánoční tajemství. Poněkud netradičně svůj přístup k vánočním svátkům popíše virtuózní hobojista Vilém Veverka i v souvislosti s jeho velice úspěšným novým vánočním albem.

Marek Eben zavzpomíná na natáčení nedávno reeditovaného alba adventních písni a koled, které spojilo Ebeny s paní Martou Kubišovou před 32 roky. A propos, Marta Kubišová, legenda české pop music, českobudějovická rodačka a letošní jubilantka, naznačí svůj štědrodenní rituál.

A finále bude patřit nádhernému hlasu divadelního a rozhlasového herce a režiséra Antonína Kašky, pocházejícího z Jindřichova Hradce. Tento umělec se před zhruba třemi desítkami let podílel na vzniku pozoruhodného alba Nové zpěvy vánoční aneb Štědrý den dona Quijota i s Václavem Neckářem, jehož Postludium vánoční hodinku jímavě zarámuje.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související