Na sociální služby v Jihočeském kraji chybí aktuálně asi 50 milionů korun

20. září 2019 09:30

Poskytovatelé sociálních služeb v Jihočeském kraji můžou alespoň z části zůstat v klidu. Krajští zastupitelé jednohlasně schválili změnu finanční podpory těchto zařízení.

Státní rozpočet byl totiž pro tuto oblast v letošním roce poddimenzovaný, chyběly asi dvě miliardy korun. Vláda nakonec dodatečně jednu miliardu uvolnila.

Všechny krajské organizace ale zatím ještě úplně vyhráno nemají. „Situace je taková, že jsme pokryli potřeby všech poskytovatelů sociálních služeb, jejichž zřizovatelem není Jihočeský kraj. Našim organizacím ještě něco chybí, my jsme s nimi v kontaktu, budeme tu záležitost monitorovat a budeme shánět finanční prostředky,“ říká náměstek jihočeské hejtmanky pro sociální oblast Zdeněk Dvořák.

Čtěte také

Aktuálně podle něj chybí asi 50 milionů korun, které kraj bude muset najít v rezervách. „Já pro to udělám všechno a myslím si, že to dopadne dobře. Sociální služby ohroženy nebudou, zatím žádné omezení není a ani žádné nechystáme,“ dodává náměstek.

Jedná se o krizovou variantu, která je z hlediska Jihočeského kraje dlouhodobě neudržitelná. „Je to povinnost státu. Nakonec ministerstvo práce a sociálních věcí uvolnilo miliardu, pro náš kraj to znamenalo 66,7 milionů korun. O takovém rozdělování peněz rozhoduje dotační komise, která zvažuje potřeby jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb, a ta navýšila rozpočet těmto organizacím,“ připomíná Zdeněk Dvořák.

O uvolnění peněz pro organizace zřizované krajem by jihočeští zastupitelé měli rozhodovat ještě v tomto roce.

Spustit audio

Související