Na letní škole Jihočeské univerzity se cizinci učí česky a poznávají českou kulturu i památky

13. září 2019 16:30

Výuka českého jazyka nebo tuzemské historie a k tomu návštěvy památek. Takový program nabízí cizincům Letní škola slovanských studií. Tu už po osmadvacáté uspořádala Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Na kurzy se přihlásili převážně stipendisté z ministerstva školství. Začátečníci se zaměřují hlavně na gramatiku, ti pokročilí například i na složitější literární díla, čtou Aloise Jiráska, Karla Čapka nebo Jaroslava Haška.

Mezi účastníky letošní letní školy byla studentka slavistiky Elizabeta Ivanova z moskevské univerzity. „V Českých Budějovicích jsem poprvé, ale už vím, že všechny cesty vedou do Českých Budějovic jako v Osudech dobrého vojáka Švejka. O téhle letní škole mi řekla moje profesorka,“ vypráví.

Její kolega Andrea Trenta z italského Říma je sice pokročilý o něco méně, ale o to víc si pobyt na jihu Čech užívá. „Studuju tady češtinu, protože jsem pracoval jak stážista v Olomouci v minulém roce. Líbí se mi česká kultura a také historie, je to super,“ komentuje.

Čtěte také

Celý kurz trvá tři týdny, studenti se učí každý den od pondělí do pátku dopoledne i odpoledne. Probírají gramatiku, slovní zásobu, ale také se například koukají na české filmy.

„Velmi oblíbeným doplňkem výuky je poslech písniček, na kterých se studenti učí slovíčka a poznávají českou kulturu,“ dodává ředitelka Letní školy slovanských studií Markéta Maturová.

Na letní školu letos přijeli převážně studenti slavistiky, bohemistiky nebo žurnalistiky. Kromě výuky poznávají jihočeské památky a lektoři připravují také speciálně zaměřené přednášky. „Pro letošní ročník jsme zvolili jednu přednášku z politologie na téma Česká republika v Evropské unii a druhou, která se týká překladové literatury,“ uvádí Markéta Maturová.

Na závěr účastníci získají speciální osvědčení. A například Elizabeta Ivanova už teď ví, že se na letní školu přihlásí i v příštím roce.

Spustit audio

Související