Prachatické gymnázium získalo moderní techniku do učeben cizích jazyků, hodiny vypadají úplně jinak než dřív

19. červen 2019 07:07

Výuka cizích jazyků na gymnáziu v Prachaticích dostala nový rozměr. Škola investovala více než šest milionů korun do moderního vybavení. Žáci se teď díky tomu učí němčinu, francouzštinu a angličtinu u počítačů.

„Moc se mi líbí, že jazyková učebna umožňuje, aby studenti více pracovali na sobě. Mohou pracovat individuálně, mohou například hledat nějaké informace na internetu,“ popisuje učitelka Lucie Kuttenbergová.

Velkou výhodou je podle ní například možnost nahrát mluvený projev žáků. „Dále je mohu přes program v počítači párovat do dvojic, také mohu od svého stolu rovnou korigovat jejich práci,“ dodává.

Na prachatickém gymnáziu se takto proměnily dvě učebny pro výuku jazyků. „Místnosti jsou nově vybaveny nábytkem, počítačovými stolky a kompletními místy pro studenty, to znamená, že každý má monitor, klávesnici, myš, sluchátka a ovládací modul pro kontakt s učitelem,“ ukazuje ředitelka Jana Dejmková.

Stolky s počítači jsou uspořádány do písmene U. Uprostřed třídy jsou navíc ještě obyčejné lavice, které se dají různě přemisťovat, aby v případě potřeby spolu mohli studenti mluvit z očí do očí.

Učitel pak má na svém stole počítač se dvěma monitory. Může žákům pustit mluvené slovo, video nebo třeba zkontrolovat, jestli všichni odevzdali domácí úkol.

Mí čtvrťáci mě přihlásili tajně, dostali mě, říká Pavlína Kopáčiková, vítězka soutěže Zlatý Ámos

Učitelka Pavlína Kopáčiková ze Základní školy Vacov na Prachaticku získala titul Zlatý Ámos 2019

Začínala jako vychovatelka ve školní družině, až poté vystudovala při zaměstnání Univerzitu Karlovu a stala se učitelkou. A to velmi úspěšnou. Před pár dny získala Pavlína Kopáčiková titul Zlatý Ámos 2019.

„Učitel musí být schopným uživatelem počítače, ale především se musí naučit pracovat s tímto novým softwarem. Faktem je, že když tohle všechno umí, musí začít o té hodině jinak přemýšlet, vymyslet, jak techniku využít co nejlépe. Dneska je trend názornost a právě tahle technika to umožní,“ doplňuje ředitelka.

Nové vybavení pořídila škola díky dotaci z evropských fondů. Projekt za více než šest milionů korun měl podle Jany Dejmkové ještě další části. „Vybavili jsme novou technikou stávající počítačové učebny, ta technika samozřejmě strašně rychle zastarává. Zároveň jsme modernizovali počítačovou síť a ten projekt měl ještě takovou zajímavou část, která by se dala shrnout pod motto Chceš počítač - zasaď strom, takže součástí bylo také obnovení zeleně kolem školy,“ vysvětluje.

Prachatické gymnázium navštěvuje přes 280 žáků. Každý rok tu maturitou zakončí studium jedna třída osmiletého programu a jedna třída čtyřletého programu.

Spustit audio

Související