V Kaplici po 66 letech skončí gymnázium, není o něj zájem

11. duben 2019 10:49

Gymnázium v Kaplici na Českokrumlovsku ani letos nepřijme jediného studenta. Do přijímacího řízení se znovu nikdo nepřihlásil, a tak ve městě po 66 letech obor zanikne.

Střední odborná škola ekonomická i střední odborné učiliště tam ale zůstanou a jejich vedení chce navíc zavést nový obor bezpečnostně-právní činnost, který by mohl pro region vychovávat policisty nebo hasiče.

I když má kaplická střední škola a učiliště stále ve svém názvu i slovo gymnázium, jde spíš o nepřesnou formalitu. Poslední gymnazisté tu odmaturovali loni.

Gymnázium, SOŠE a SOU Kaplice

Obor se nedařilo naplnit dlouhodobě. Podle ředitelky Zdeňky Lovčí o něj lidé z města i okolí nemají zájem. „Ucházejí se o místa na gymnáziu v Českém Krumlově nebo na českobudějovických gymnáziích," říká.

Nový bezpečnostně právní obor zakončený maturitou chce škola zavést od září příštího roku. Jeho absolventi by našli uplatnění v bezpečnostních i záchranných složkách nebo ve státní správě. Jak policie, tak hasiči o ně stojí.

Mí čtvrťáci mě přihlásili tajně, dostali mě, říká Pavlína Kopáčiková, vítězka soutěže Zlatý Ámos

Učitelka Pavlína Kopáčiková ze Základní školy Vacov na Prachaticku získala titul Zlatý Ámos 2019

Začínala jako vychovatelka ve školní družině, až poté vystudovala při zaměstnání Univerzitu Karlovu a stala se učitelkou. A to velmi úspěšnou. Před pár dny získala Pavlína Kopáčiková titul Zlatý Ámos 2019.

„Školy, které nabízí tento obor, jsou v jižních Čechách dvě, ale obě soukromé. My jako veřejná škola bychom mohli tento obor nabízet všem potenciálním uchazečům, i třeba ze sociálně slabších rodin,“ dodává Zdeňka Lovčí.

Zřizovatel školy, tedy Jihočeský kraj se záměrem souhlasí. „My bychom byli rádi, kdybychom to spustili od 1. září 2020. Myslím, že je dostatek času na legislativu, abychom to všechno dotáhli do konce,“ potvrzuje náměstek hejtmanky pro školství Zdeněk Dvořák.

Škola bude dál nabízet tři maturitní obory na obchodní akademii a celkem sedm oborů na učilišti.

Spustit audio

Související