Na Prachaticku a Strakonicku je málo zdravotních sester, otevřou tu proto dvě třídy

9. leden 2019 09:00

V Prachaticích a ve Strakonicích vzniknou dvě školní třídy pro padesát budoucích zdravotních sester. Dislokované pracoviště českobudějovické střední zdravotnické školy má pomoci s nedostatkem zdravotního personálu v regionu.

Od září budou pedagogové odborných předmětů, kteří zatím působí jen v Českých Budějovicích, jezdit vyučovat studenty do oddělených pracovišť na střední školy do Prachatic a Strakonic.

„Vypadá to jako jednoduchá věc, ale skrývá se za tím pro nás spousta neznámého. Teď se snažíme jako škola vypořádat s tím, abychom vytvořili podmínky pro zřízení těchto dvou pracovišť. Musí se zajistit materiální technické vybavení, které není nejlevnější, musí se k tomu udělat výběrová řízení,“ říká ředitel českobudějovické zdravotnické školy Karel Štix.

Jako další je třeba vyřešit otázku učitelského personálu, který bude na oddělená pracoviště dojíždět. „Pro nás je velmi důležité, abychom i tam našli učitele, kteří mohou některé předmět učit, na druhou stranu naší snahou je zajistit tu odbornost tím, že naši učitelé, kteří tam pojedou, budou garanty, zárukou toho, že se to bude učit dobře,“ dodává Karel Štix.

Výuka budoucích zdravotních sester na střední zdravotnické škole v Českých Budějovicích

Odbornou praxi zajistí strakonická a prachatická nemocnice. „Nějaká zátěž to určitě bude, na druhou stranu k nám už dnes chodí praktikantky v menším počtu, tak jich bude chodit více. Věříme, že se zapojí do práce na oddělení, že budou stínovat sestry, učit se od nich, že spolu budou komunikovat a já také doufám, že tam vlijí mladou krev a entuziasmus,“ komentuje ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

Ve strakonické nemocnice chybí v současnosti deset zdravotních sester, v Prachaticích je situace podobná.

Desítky zdravotních sester potřebují v regionu nejenom nemocnice, ale i dalších zdravotnická zařízení. Podle Michala Čarvaše to může souviset s tím, že tyto dva jihočeské okresy jako jediné nemají střední zdravotnickou školu.

Sestřičky v prachatické nemocnici znovu oblékly retro modré šaty a bílé čepce

Sestry v prachatické nemocnici nosí na připomínku Dne ošetřovatelství klasické uniformy z dřívějších let - modré šaty, bílou zástěru a čepec

Pánové neví, za jakou sukní se dřív ohlédnout. Sestřičky v prachatické nemocnici vyměnily kalhoty za šaty a přidaly k nim bílé zástěry a čepce. Připomínají si tak Mezinárodní den sester, který připadá právě na 12. května.

„Většina dívek chodí studovat do Budějovic, často si tam najdou partnera nebo pokračují v dalším studiu a odcházejí z regionu. Pokud mají prachatický a strakonický region fungovat, potřebují, aby mladí lidé neodcházeli, i tohle je podle mě určitá cesta, jak menší města nevysídlovat. Vzdělání a poté i možnost pracovního uplatnění je základní kámen k tomu, aby tady lidé mohli žít,“ dodává Michal Čarvaš.

Podle plánu by prvních 50 studentů mělo nastoupit do prvního ročníku dislokovaných pracovišť českobudějovické zdravotnické školy ve Strakonicích a v Prachaticích v září.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související