Více než čtyři miliardy z rozpočtu kraje půjdou na opravy nemocnic, silnic, mostů a škol

17. prosinec 2018 07:06

Jihočeský kraj bude příští rok hospodařit se schodkovým rozpočtem. Výdaje dosáhnou téměř 18 a půl miliardy korun. Odhadované příjmy jsou skoro o půl miliardy nižší – necelých 18 miliard korun.

Rozpočet na příští rok schválila většina jihočeských zastupitelů napříč politickým spektrem.

Schodek vyrovná kraj z rezerv. „Je to zhruba 489 milionů korun ve schodku, nicméně my jsme na tom tak dobře, že ten schodek kryjeme z vlastních zdrojů. Na účtech máme dostatečné prostředky,“ uvedla hejtmanka Ivana Stráská z ČSSD.

Na investice má kraj připraveno skoro 4,5 miliardy korun. „V nemocnici v Českých Budějovicích 170 milionů na pokračování rekonstrukce horního areálu, v nemocnici v Táboře zhruba 90 milionů na novou psychiatrii, ve školství akvizice školní budovy, kterou budeme kupovat od Českých Budějovic,“ vyjmenoval náměstek hejtmanky Jaromír Novák z ČSSD.

Další peníze půjdou do dopravních staveb. „Je tady deset mostů, které chceme opravovat v příštím roce, a to jsou opravdu velké projekty. Velmi mnoho investic směřujeme také do sociální oblasti, takže domov Libníč, stacionář v Písku, domov pro seniory Horní Stropnice,“ dodala hejtmanka.

Budějovické letiště začalo zkoušet nové osvětlení ranveje a navigační systém

Letiště České Budějovice, Planá, řídící věž

Letiště České Budějovice má nově osvícenou vzletovou a přistávací plochu. Je tu dva a půl kilometru dlouhá řada světel. Tento týden začali letečtí pracovníci testovat nejenom osvětlení, ale i nový navigační systém.

Jan Bauer z poziční ODS kritizoval, že vedení kraje chybí při schvalování rozpočtu vize do dalších let. „Ano, oni dobře udržují majetek, to znamená, že se starají o školství, nemocnice, komunikace, kulturu a tak dále, ale to jim ukládá zákon. Úkolem politiků je nad rámec těch zákonných povinností přicházet s představou, vizemi, kam jižní Čechy chceme táhnout,“ komentoval.

Podle českobudějovického primátora Jiřího Svobody z hnutí ANO nepamatuje rozpočet na krajské město. „Jihočeské divadlo zcela jistě nepůsobí pouze pro občany Českých Budějovic, ale pro obyvatele celého kraje, tak se domníváme, že by celé náklady nemělo nést město. Naopak třeba knihovna, které z větší části určitě slouží potřebám občanů Českých Budějovic, je plně hrazena z kraje. Úplně si dovedeme představit, že bychom toto otočili. Příspěvek statutárního města na divadlo je kolem 120 milionů a příspěvek na financování knihovny je asi 58 milionů,“ řekl.

Jednou z největších investic kraje v příštím roce bude také dostavba českobudějovického letiště a přestavba vědecké knihovny.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související