Sestřičky v prachatické nemocnici znovu oblékly retro modré šaty a bílé čepce

12. květen 2015

Pánové neví, za jakou sukní se dřív ohlédnout. Sestřičky v prachatické nemocnici vyměnily kalhoty za šaty a přidaly k nim bílé zástěry a čepce. Připomínají si tak Mezinárodní den sester, který připadá právě na 12. května.

Klasické modrobílé uniformy z dob před sametovou revolucí uvítal nejeden pacient. „Je to milé. Je vidět, jaké mají krásné nohy,“ smál se Pavel, který čeká na operaci na ortopedickém oddělení.

„Já si tyhle uniformy pamatuji z dětství, dnes už vídám jen kalhoty a haleny. U těch starých šatů je dobré, že hned poznáme, kdo je sestra, kdo doktorka a kdo třeba uklízečka,“ dodala pacientka Magda.

Podle vedoucí sestry na chirurgickém oddělení Jany Valentové je akce jakousi nostalgickou vzpomínkou na minulé časy. „Převážná část sestřiček na oddělení tyto uniformy ještě v práci nosila, tak si je rády připomínáme. A je také pravda, že v těch modrých šatech a čepcích nás pacienti vždycky poznali a měli k nám nějakou úctu. Dnes už to tak úplně není,“ uvedla.

Retro uniformy budou nosit sestřičky v prachatické nemocnici na chirurgii, ortopedickém oddělení, jednotce intenzivní péče, dětském oddělení a na některých ambulancích až do konce týdne.

Souvisí to s Mezinárodním dnem sester, který se připadá na 12. května. Jedná se o výročí narozenin Florence Nightingale (1820-1910), nejznámější sestry v historii, která je pokládána za zakladatelku ošetřovatelství. Zásadní pro ni byla čistota, dobré a vlídné zacházení, dostatečná výživa a přívětivé slovo. Kladla důraz také na světlo, teplo, čistý vzduch a klid.

Florence Nightingale původně pracovala v nemocnici jako dobrovolnice. Organizovala ale také ošetřování britských vojáků, přičemž si získala respekt a uznání lékařů. V lazaretech uvedla do provozu prádelnu, kuchyni, hygienická zařízení. Podařilo se jí změnit špatné hygienické podmínky a významně snížit úmrtnost – ze 40 na 2 procenta. V roce 1860 založila ošetřovatelskou školu.

Sestry v prachatické nemocnici nosí na připomínku Dne ošetřovatelství klasické uniformy z dřívějších let - modré šaty, bílou zástěru a čepec
autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio