Na jihu Čech zřejmě skončí 18 poboček České pošty, nejvíc jich ubyde v Českých Budějovicích

1. duben 2023 08:44

Česká pošta zveřejnila seznam poboček, které plánuje začátkem července zavřít. V celé republice jde o 300 míst, jen v Jihočeském kraji skončí 18 pošt. Například v Táboře mají zaniknout tři z pěti poboček.

„Přijde mi to hodně, aby se rušily tři pošty z pěti. A když na Sídlišti nad Lužnicí bydlí většina, tak to pro většinu obyvatel bude špatné,“ komentuje plán na uzavření pobočky na táborském sídlišti Veronika Horská.

Stejný názor má paní Eva. „Myslím si, že neudělají dobře. Tady nic jiného není, na poštu pořád někdo chodí, pak budeme muset jezdit do města,“ říká.

Za příliš rozsáhlé považuje rušení pošt v Táboře i starosta Štěpán Pavlík. „Po prvním posouzení situace se mi zdá, že pošta bude chybět na Sídlišti nad Lužnicí. Vůbec nevím, jak by si tam ti občané poradili. Vnímáme, že takovou službu má stát nabízet a garantovat,“ reaguje.

Čtěte také

Nejvíc poboček, celkem pět, plánuje na jihu Čech Česká pošta zavřít v Českých Budějovicích. Primátorka Dagmar Škodová Parmová je proti. „My v Českých Budějovicích opravdu tohle nevítáme a myslím si, že veřejné služby by měly být v dostupné vzdálenosti. Jako ekonom bych uvítala, kdyby do určité míry zeštíhlil centrální aparát a ne ten výkonný, který tu má být pro občany,“ uvádí.

S rušením pošt nesouhlasí ani v Českém Krumlově, kde by měly skončit pobočky na sídlištích Mír a Plešivec. „Sídliště si trochu žijí svým životem a nechat jenom jednu poštu v centru města je pro nás nepřijatelné. Samozřejmě budeme chtít jednat, protože na poštách na Míru i Plešivci si lidé vyřídili spoustu věcí,“ potvrzuje místostarosta Dalibor Uhlíř.

Česká pošta se ale podle mluvčího Matyáše Vitíka snaží uzavřením poboček snížit své dlouhodobé ztráty, které loni dosáhly 1,5 miliardy korun. Pokud by pošta nepřijala úsporná opatření, skončila by prý v insolvenci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související